Oakley je jednou z předních značek sportovních brýlí a její sluneční brýle patří k absolutní špičce. Když už si jedny nebo dvoje brýle pořídíte, samozřejmě chcete mít jistotu, že jste si nekoupili zajíce v pytli, zejména při nákupech on-line. Tento návod vás naučí rozeznat falešné brýle Oakley od těch pravých.

1 Kvalita na první pohled

Když nové brýle Oakley držíte v rukou, kvalitu byste měli doslova cítit. Klouby by měly být dostatečně pevné a potisky stranic by při pohledu z blízka měly vykazovat vysokou kvalitu.

Jak rozeznat pravé sluneční brýle Oakley

2 Kontrola obsahu

Balení většiny slunečních brýlí Oakley obsahuje:

Krabice
Nové sluneční brýle Oakley jsou baleny ve značkovém balení. Pečlivě zkontrolujte všechny obrázky a potisk balení  měly by odpovídat obrázkům a potisku oficiálně používaným značkou Oakley. Balení obsahuje také veškeré výrobní informace, např. informace o výrobci, čárový kód, název modelu a popis obrub a čoček. Všechny informace na balení by měly odpovídat informacím na slunečních brýlích.

Pouzdro a čisticí hadřík
Pravé brýle Oakley jsou vždy dodávány ve vysoce kvalitním tvrdém pouzdře nebo pytlíku z mikrovlákna. Obě tato pouzdra obsahují logo značky Oakley, nicméně jeho absence nemusí nutně znamenat, že v rukou držíte padělek. Čisticí hadřík obvykle naleznete v tvrdém pouzdře. V případě pytlíku uvnitř hadřík nehledejte, a to z jednoduchého důvodu  samotné pouzdro slouží jako čisticí hadřík, protože je vyrobeno z mikrovlákna. Vždy zkontrolujte kvalitu pouzdra nebo pytlíku  pokud vypadá lacině, zkuste najít další známky padělku nebo pravosti.

Dokumentace
Většina designových značek v dnešní době vystavuje certifikáty pravosti, záruční karty či podobnou dokumentaci. Certifikát pravosti značky Oakley lze rozložit do většího formátu. Tento dokument obsahuje velké písmeno „O“ v horní části obou stran. Certifikát pravosti je pravděpodobně tím nejjasnějším ukazatelem pravosti produktů Oakley. Doporučujeme projít si jeho obsah  jakékoli tiskové či formální chyby mohou značit padělaný produkt. 

Jak rozeznat pravé balení slunečních brýlí Oakley

3 Přítomnost loga Oakley

Pravé logo Oakley naleznete na mnoha různých místech, včetně stranic či balení.

Pouzdro - pytlík
Symbol „O“ hledejte na horní straně tvrdého pouzdra, případně může být vyšito v rohu pytlíku.

Stranice
Logo Oakley je viditelné také na stranici a může mít 2 podoby  jednoduché „O“ zapuštěné v rámu nebo znak „Oakley“. Zkontrolujte, zda tvar písmene „O“ odpovídá oficiálnímu logu značky . Pokud je znak natištěný nebo dokonce chybí, je velice nepravděpodobné, že v rukou držíte pravé brýle Oakley.

Jak rozeznat pravé logo slunečních brýlí Oakley

Jak rozeznat pravé logo slunečních brýlí Oakley

4 Zkontrolujte stranice

Podívejte se na brýle zblízka. Vnitřní strana levé stranice obsahuje název modelu, číslo modelu a informace o velikosti.  Všechny tyto informace by měly odpovídat informacím uvedeným na balení. Falešné brýle poznáte podle nesrovnalostí, např. tiskových chyb, chybné velikosti písmen či řádkování.

Většina plastových rámů značky Oakley je vyráběných z předem obarveného plastu, což v podstatě znamená, že pokud byste brýle rozlomili na dvě části, vnitřní barva plastu by se neměla lišit od té vnější. To však stoprocentně neplatí pro všechny produkty Oakley, protože jsou vyráběny také z jiných materiálů. 

Jak rozeznat pravé logo slunečních brýlí Oakley

5 Zkontrolujte čočky

Leptání
Ne všechny sluneční brýle Oakley mají na čočkách vyleptáno slovo či tvar, některé však ano. Tento fakt jsme se rozhodli zařadit, kdybyste se setkali s modelem obsahujícím tvar, který neznáte a o kterém máte pochybnosti.

Existují brýle Oakley, které mají u můstku vyleptáno „Oakley“ různými styly. Tyto modely obsahující ochranné známky Polarized nebo Prizm mají na jedné z čoček příslušnou známku vyleptanou velkými písmeny. Oakley navíc čas od času vydává speciální edice, např. edici se stuhou na boj proti rakovině prsu.

Nálepka
Pokud si koupíte brýle opatřené nálepkou na čočce, existuje vysoká pravděpodobnost, že se jedná o padělek, stejně jako tomu bylo u značky Ray-Ban Na druhou stranu je nutné znát rozdíl mezi nálepkou a přilnavou přelepkou ve tvaru „P“, kterou Oakley umisťuje na produkty s polarizovanými čočkami. Tato přelepka není na povrchu čoček nalepená, jak je tomu v případě padělků.

Jak rozeznat pravé logo slunečních brýlí Oakley

Mějte prosím na paměti, že tento návod není zárukou pravosti a že společnost Oakley může jakkoli měnit výrobní postupy. V případě změn postupů však tento návod bude vždy aktualizován, abyste měli k dispozici ty nejaktuálnější informace! Podívejte se na naši kolekci Oakley na eyerim eshopu a vyzkoušejte si je přes Magic Mirror.