Nedokážete si přečíst zprávu na mobilu, při pohledu na hodiny nevíte zda ukazují 3 nebo 8, nevidíte, kdo je člověk, který vám mívá z druhé strany ulice,... Zní vám to povědomě? Jaké jsou příznaky toho, že potřebujete dioptrické brýle a co ve vašem životě změní?

Co způsobuje krátkozrakost a dalekozrakost?

Mezi první (a nejběžnější) problémy se zrakem, kterých si začnou lidé všímat, patří krátkozrakost a dalekozrakost. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Krátkozrakost (Myopie)

Co je to? Oční onemocnění, ve kterém se paprsky světla setkávají před sítnicí, a proto se vzdálený objekt jeví jako rozmazaný. Naopak blízké předměty vidíte ostře.

Symptomy: Mezi nejčastější symptomy patří bolesti hlavy, únava či suché, namáhané oči.

Co ji způsobuje? Nikdo zatím nezná přesné příčiny krátkozrakosti, ale obecně platí tvrzení, že krátkozrakost je geneticky vrozená vada, kterou však mohou ovlivňovat i tzv. environmentální příčiny, jako například časté čtení či sledování televize ve špatném osvětlení či z velmi malé vzdálenosti  či práce na počítači.

Diagnostika a léčba: Onemocnění lze diagnostikovat při pravidelných návštěvách oftalmologa, ale není třeba mít žádné obavy. Krátkozrakost lze léčit správně zvolenými dioptrickými brýlemi (nejjednodušší, nejbezpečnější a asi i nejlevnější řešení), kontaktními čočkami nebo operací (během operace se změní tvar zakřivení rohovky).

Dalekozrakost (Presbyopie)

Co je to? Onemocnění oka, ve kterém paprsky světla dopadají za sítnici. To způsobuje, že blízké předměty jsou neostré a naopak vzdálené předměty se jeví jako ostré.

Symptomy: Při krátkozrakosti mezi symptomy patří bolesti hlavy, všeobecná únava či bolavé oči.

Co ji způsobuje? Dalekozrakost může pramenit z několika příčin, ale pravděpodobným viníkem je dědičnost.

Diagnostika a léčba: Krátkozrakost lze diagnostikovat u očního lékaře, který vám provede oční vyšetření. Toto onemocnění lze rovněž léčit brýlemi, kontaktními čočkami nebo operací (mění se tvar oční rohovky).

Dalekozrakost i krátkozrakost mají stejný rizikový faktor, a to dědičnost. Takže pokud někdo ve vaší rodině trpěl některým z těchto onemocnění, je více než pravděpodobné, že i vy jej budete mít.

Kdy je třeba nosit dioptrické brýle?

Pokud již máte svou oční vadu správně identifikovanou, to takříkajíc nejhorší, je už za vámi. Ale často se stává, že lidé si své symptomy nespojí s potřebou nošení brýlí. Kdy je tedy nutná neodkladná návštěva oční ambulance?

✔  Pokud jste zpozorovali akutní stav, který vznikl bez zjevného podnětu.

✔  Pokud pociťujete bolest, pálení, zarudnutí, zhoršené nebo dvojité vidění.

✔  Pokud máte chronické bolesti a potíže s viděním, které se případně zhoršují.

✔  Bolí vás stále hlava (poškozený zrak nemusí být příčinou, ale doporučuje se zkontrolovat zrakový nerv, který může být spouštěč).

V těchto případech vám oční lékař zrak vyšetří a stanoví přesnou diagnózu, přičemž často může jít právě o nejběžnější poruchy zraku (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, glaukom,..). Pozor – doporučujeme vám však navštívit specializovanou oční ambulanci, nikoli oční optiku. V ambulancích se totiž necházejí odborní lékaři, kteří jediní dokáží správně diagnostikovat všechna oční onemocnění a navrhnout léčbu.

Jaký je život s dioptrickými brýlemi a co se změní?

Pokud se vám zrak zhoršil natolik, že vám lékař předepíše dioptrické brýle, měli byste být připraveni na několik změn, které vás čekají. Některé (jako například to, že konečně dobře uvidíte) jsou příjemné, na některé si naopak budete muset zvyknout.

✔ Brýle se stanou vaší povinnou výbavou, proto se kontrola před odchodem z domu změní na „mobil, klíče, peněženka, brýle“.

✔ Makeup začne být o něco komplikovanější. Dlouhé řasy jsou fajn, ale s brýlemi netvoří ideální pár.

✔ Věčné zamlžování čoček? Může být otravné, ale my vám poradíme, jak zabránit zamlžování brýlí!

✔ O brýle byste se měli příkladně starat, aby vám vydrželi co nejdéle. Jak správně čistit brýle se dozvíte zde.

✔ Dioptrie + sport nebo slunce? Pro někoho to může být velký problém, ale my víme, že fotochromatická skla, sluneční dioptrie či speciální sportovní dioptrické brýle vám pomohou zpříjemnit si nošení brýlí na maximum.

✔ Nezapomínejte na pravidelné kontroly! Vybavení prvních brýlí není konečným řešením do konce života. Abychom předešli různým poškozením zraku, je vhodné navštívit oftalmologa jednou za rok. Pokud je vám více než 60 let, doporučuje se chodit na preventivní prohlídku minimálně jednou ročně. Právě pro nižší četnost preventivních prohlídek u očního lékaře by si opravdu každý měl umět najít trochu času pro vyšetření svých očí.

Výhody dioptrických brýlí?

Nošení brýlí není jen o „překážkách“. Jedná se o nejstarší a stále nejspolehlivější pomůcku ke korekci zrakových problémů. Při výběru těch správných brýlí vás čeká vytoužený lepší zrak, úleva od bolesti hlavy a konec červeným, suchým a unaveným očím. Bonusem dioptrických brýlí je navíc perfektní styl, který lze díky krásným a cenově dostupným brýlím z eyerim měnit tak často, jak jen chcete. Sáhněte po brýlích světových značek nebo si vyberte kvalitu a bezkonkurenční cenu našich vlastních kolekcí OiO a Kohe.

Jak často by se měly nosit dioptrické brýle?

Obecně je nošení brýlí doporučeno bez časového omezení, avšak závisí to na tom, jak moc máte zrak poškozený a také na tom, zda netrpíte dalšími problémy, které by dioptrické brýle mohly zhoršovat. Váš mozek si rychle zvykne na nový stav a pohled skrze brýle na blízko i do dálky bude pro vás přirozený. Nejlépe vám však v tomto pořadí vás lékař.

Jak si vybrat dioptrické brýle?

Pokud vám lékař již vystavil předpis, klikněte na eyerim.cz a objevte naši obrovskou nabídku modelů pro každého! Dámské, pánské, dětské? Elegantní hranaté rámy či retro cat-eye? Máme všechno! Pokud potřebujete nejprve poradit, řekneme vám, jaká dioptrická skla si vybrat a také to, jaké brýle se nejvíce hodí k vašemu typu obličeje.