Vědět to, jak rozumět mnoha číslům a zvláštním pojmům, je zásadní! Při nákupu dioptrických brýlí online budete potřebovat jen několik minut času, Váš předpis a počítač nebo telefon.

Čtení předpisu se může zdát těžké a stěží pochopitelné. Jsme tu, abychom Vás naučili základům, takže začíname.

CO ZNAMENÁ "OD" A "OS"?

OD znamená „oculus dextrus“, což je latinsky pravé oko. OS znamená „oculus sinister“, což je levé oko. Někteří lékaři ale již mají speciální typy předpisů, bez zkratek jako OD a OS. Je zde jednoduše sloupec pro pravé a levé oko nebo jen písmena R a L.

CO ZNAMENÁ SPH? (DioptriE)

SPH (nebo jednoduše S) je zkratka pro sférickou dioptrii. Sférická dioptrie, neboli jenom dioptrie, je číslo popisující "sílu" Vašich čoček. Hned vedle tohoto čísla uvidíte znaménko + (pro dalekozrakost) nebo - (pro krátkozrakost). Čím je číslo větší, tím více musí být Váš zrak korigován.L.

Nesmíme opomenout, že pokud máte ve Vašich sférických dioptriích znaménko =, je to to samé jako znaménko -.

Naučte se číst váš předpis od očního lékaře, dioptrické brýle online, blog eyerim,

SLOUPKY PRO ASTIGMATISMUS

V našem článku jsme již vysvětlili, co je astigmatismus. Astigmatismus se často objevuje, když jste krátkozrakí nebo dalekozrakí. Pokud ho máte, budete mít vyplněné hodnoty ve sloupcích s názvy CYL & AXIS. Pokud jsou tyto sloupce prázdné, nemáte astigmatismus (hurá)

CYL (nebo ZYL) znamená cylindr. Cylinder je speciální dioptrie pro lidi trpící astigmatizmem. Působí jen v jedné ose, resp. v jednom směru, ve kterém nepravidelnost ve vašem oku zkresluje vidění.

Naučte se číst váš předpis od očního lékaře, dioptrické brýle online, cylinder a osa
AXIS (nebo A, ACH) představuje osu nebo úhel Vašeho astigmatismu. Je to hodnota mezi 1 až 180 stupni.  

Naučte se číst váš předpis od očního lékaře, dioptrické brýle online, cylinder a osa

CO JSOU ADICE? (ADD)

Adice (ADD) je údaj, který vyjadřuje, o kolik budou vaše brýle na čtení silnější než brýle do dálky. Pokud ADD najdete v předpisu, pravděpodobně trpíte presbyopií, resp. slabozrakostí, která se vyskytuje u lidí po 40. roku života. Řešením pro vás jsou buď dvoje brýle – jedny na dálku a jedny na čtení, nebo multifokální brýle, které vám poskytnou ostré vidění na všechny vzdálenosti.

Pokud si stále nejste jisti, zda jste si správně přečetli předpis, můžete se obrátit na náš zákaznický servis, který Vám Vaše hodnoty pomůže vyplnit.

Naučte se číst váš předpis od očního lékaře, dioptrické brýle online, adice, multifokální čočky

CO ZNEMENÁ PD?

Vaše hodnota PD je klíčem k objednání brýlí online. PD (vzdálenost zornic) je měření v milimetrech mezi Vašimi očima od středu jedné zornice ke středu druhé. Pokud předpis neobsahuje tuto hodnotu, nemějte obavy. Připravili jsme pro Vás jednoduchého průvodce, jak si změřit PD doma, nebo si můžete vyzkoušet i náš online nástroj. Při používání našeho online nástroje budete potřebovat kreditní (nebo jakoukoli jinou) kartu a kameru (webovou nebo na telefonu). 

Naučte se číst váš předpis od očního lékaře, dioptrické brýle online, PD, vzdálenost zornic

Doufáme, že jste se něco naučili a můžete si již přečíst Váš předpis jako (malý) profesionál. Nyní můžete začít sezónu s novými dioptrickými brýlemi z eyerim eshopu a podělit se o své znalosti se svými přáteli.