Buďme k sobě upřímní. O nové brýle se dobře staráme pouze v prvních týdnech po zakoupení a pak postupně přecházíme na čištění dechem, slinami, sušíme je rukávy, papírovými ubrousky nebo dokonce vlhčenými ubrousky napuštěnými alkoholem. Možná ani nevíte, že můžete poškodit povrchovou vrstvu, díky níž jsou brýle antireflexní a odolné proti mlze. Profesionální optometristé čistí své brýle odlišně. Pokud si na tento způsob zvyknete, můžete prodloužit jejich životnost o několik let.

1.   Opláchněte brýle pod proudem vlažné vody

Zbavíte se té největší špíny a prachu. Dávejte pozor, aby voda nebyla příliš horká, protože by to mohlo poškodit obruby brýlí a barvu.

2.   Kapněte si běžný prací prostředek na špičku prstu a jemně otřete brýle

Stačí jen jedna kapka, protože čistící prostředky jsou velmi koncentrované. Vyhněte se těm, které obsahují balzám a krém. Mohl by na vaše brýle nanést mastnotu. Při čištění se nesoustřeďte jen na čočky, ale také na obruby, očnice a místa, kde se brýle skládají. To je místo, kde se také hromadí váš pot, pleťový olej a make-up. Nakonec opláchněte čistící prostředek pod tekoucí vodou.

3.   Brýle osušte měkkým ručníkem nebo hadříkem

Jemně přetáhněte přes brýle absorpční látku, ale netřete je. K vyleštění použijte hadřík z mikrovlákna.

Brýle je třeba čistit hadříkem z mikrovlákna

4.   Vyleštěte brýle do sucha hadříkem z mikrovlákna

Nepoužívejte vlhčené ubrousky, které mají texturu a mohou poškrábat brýle, zejména pokud obsahují alkohol. Speciální hadřík z mikrovláken si můžete zakoupit v jakékoli optice. Před každým použitím z něj jemně setřeste prach.

5.   Noste s sebou čisticí sprej

Samozřejmě nebudete mít vždy kolem sebe vhodný čistící prostředek a umyvadlo. V takových případech lze použít speciální čisticí sprej. Jemně také odstraňuje mastnotu a agresivní pot. Rychle se odpařuje z povrchu brýlí a navíc pomáhá proti zamlžování.

Chraňte své brýle před poškozením pevným pouzdrem
Nejčastější chyby při čištění brýlí:

- Nenoste na hlavě brýle. Roztahujete tím bočnice a brýle vám postupem času začnou padat z obličeje. Rovněž jsou poškovány mastnotou z vlasů, čela, make-upu a laku na vlasy.
- Nezapomeňte vyčistit také obruby.
- Neukládejte brýle bez pouzdra pouze v kapse, košili nebo kabátu.
- Nenoste brýle ve výstřihu.
- Nikdy nepokládejte brýle s čočkami dolů.
- Nevystavujte brýle náhlým změnám teploty.
- V létě nenechávejte brýle v autě, zejména ne na nejteplejší palubní desce.
- Při čištění nepoužívejte alkohol. Může poškodit speciální chemickou sloučeninu, díky níž jsou vaše brýle antireflexní a hydrofobní.
- Nepoužívejte sliny, krémy ani čisticí prostředky s balzámem.
- Neotírejte sklo rukávy, kapesníkem, toaletním papírem ani ničím z celulózy, která je drsná a může je poškrábat.
- Nepokoušejte se seškrábnout špínu z brýlí nehty.

Péče o brýle vám ušetří zrak i peníze. Trvá jen 2 minuty a stačí k ní hadřík z mikrovlákna, sprej a tvrdé pouzdro. Díky nim vás brýle budou doprovázet roky. Starejte se o své oči, máte jen jedny!