Online prodej brýlí zažil nedávno masivní boom a nakupování brýlí přes internet tak nikdy nebylo jednodušší. Tajemství výběru perfektně padnoucího páru je jednoduché – znát svou velikost. Je nám samozřejmě jasné, že zjistit tu správnou velikost je nejen zásadní, ale i náročné. Právě proto jsme dali dohromady tohoto průvodce velikostmi – pomůže vám s odpověďmi na řadu otázek, na které jste se až doteď ptali Googlu. Pojďme tedy zjistit vše podstatné o dokonalé velikosti, rozměru obroučků a o tom, jak odhadnout svou vlastní velikost.

Jak vybrat správné obroučky

V případě dioptrických, ale i slunečních brýlí je třeba rozumět hned několika rozměrům u rámů, které jsou při výběru velikosti důležité. Jakým?

  

Šířka čočky je horizontální průměr čočky v jejím nejširším bodě, který optometristé obvykle označují za „velikost oka.“

Výška čočky měří čočku vertikálně v jejím nejvyšším bodě a je často označována za „standard.“ Bohužel, ne zřídka se stává, že různé společnosti definují „standard“ odlišně. Nejčastěji se jedná o přibližně 32 až 38 milimetrů.

Šířka nosníku měří horizontálně část brýlí umístěnou nad vaším nosem mezi jednotlivými čočkami a typicky se pohybuje mezi 14 až 24 milimetry.

Délka stranice měří stranici od předního pantu ke konci stranice za vašima ušima včetně ohybu. Většinou odpovídá jednomu ze tří standardů – 135, 140 nebo 145 milimetrů.

Jak zjistit svoji velikost brýlí?

TIP #1: Zkontrolujte velikost vašich současných obrub

Jestliže už doma nějaký pár brýlí máte, jste hned o krok napřed. Pokud se podíváte na jejich vnitřní část, ve většině případů zde najdete řadu čísel, která označují velikost vašich obrub. Měla by vypadat takto - 52 [] 22 145. Každý pár brýlí je odlišný. Informace o velikost tak mohou být umístěny i na jiném místě – obvykle na vnitřní straně stranice, nosníku nebo na části brýlí přiléhající k uchu. Co tato čísla znamenají? Je to velmi jednoduché. Pokud se například jedná o číselnou řadu 52 22 145 jsou rozměry daných brýlí následující:
• 52 mm šířka čočky
• 22 mm šířka nosníku
• 145 mm délka stranice

Jakmile tyto údaje zkontrolujete, porovnejte je s těmi na brýlích, které jste si vybral/a. Pokud jsou podobné, směle do nich. Měly by vám padnout bez problémů.

TIP #2: Změřte si Vaše současné obruby sami

Pokud na vašich obroučkách výše uvedená čísla nenajdete, nevěste hlavu. Přišel čas se trochu blýsknout manuální zručností. Jednotlivé rozměry brýlí, které k určení velikosti vašich obrub potřebujete, už znáte. Nyní už stačí je jen jednoduše změřit pomocí pravítka či měřící pásky. Úkol a lá „udělej si sám“ je pro dnešek splněn a vy jste zase o krůček blíž k novým a dokonale padnoucím brýlím. Hurá!

TIP #3: Použijte kreditní kartu

Nežertujeme. Kreditní karty mívají přibližně tu samou šířku jako standardní očnice (označována také jako „M“ nebo „medium“ velikost) a můžou pro vás být v takovéto situaci perfektním pomocníkem.

  
Vezměte kreditní kartu, postavte se před zrcadlo, umístěte jednu hranu kreditní karty na střed vašeho nosu a podívejte se na to, kde karta končí. Pokud karta dosahuje na konec vašeho oka, měl/a byste si vybrat standardní velikost (M). Jestliže karta přesahuje okraj vašeho oka, poté je tou pravou velikostí malá (S). V případě, že karta nedosahuje ani na konec vašeho oka, pak vám náleží velká velikost (L). A je to. Rychlé a jednoduché.

Poznámka na okraj – naprostá většina lidí má standardní velikost (M). Z tohoto důvodu také řada značek vyrábí své dioptrické a sluneční brýle pouze v této velikosti.

TIP #4: Využijte naše Virtuální vyzkoušení

Zkuste, kromě měření vašich stávajících brýlí, využít také naše Virtuální vyzkoušení. Každý z nás má jiný obličej – jinou velikost, tvar a řadu dalších rysů. Virtuální vyzkoušení je výborný způsob, jak zjistit, jak na vás budou vybrané brýle vypadat a jak vám sednou. Můžete vyzkoušet tisíce tvarů, barev, typů a značek, dokud nenajdete ty perfektní – to vše z pohodlí vašeho domova. Nejnovější technologie nás fascinují, musíme nicméně přiznat, že rozměry poskytnuté virtuálními nástroji pro zkoušení oblečení či například brýlí, zatím nejsou ještě dokonale přesné. Doporučujeme vám proto počítat při jejich používání s rezervou 2 až 3 milimetrů.

Jaké jsou nejčastější dotazy související s výběrem brýlí?


•  Mnoho brýlí je univerzální velikosti, takže sadnou většině lidí, stejně jako dioptrické brýle eyerim collection
•  Pro velkou většinu lidí je standardní velikost (M) ta pravá.
•  Mnoho značek vyrábí dioptrické a sluneční brýle pouze ve standardní velikosti. Větší / menší velikosti se vyrábí pouze v případě bestsellerů.

Tak… jaká je ta správná velikost? Jedna prostá otázka a tolik různých cest, jak ji zodpovědět. Zkontrolujte vaše současné obroučky, otestujte své kutilské schopnosti, vytáhněte z peněženky kreditní kartu či zapněte Vaši webkameru a vyzkoušejte naše Virtuální vyzkoušení. Už nikdy si nekoupíte špatně padnoucí brýle! Prohlédněte si náš eyerim eshop a najděte svůj dokonalý pár!