Kontaktní čočky jsou skvělou alternativou k brýlím, ale vyžadují správnou péči. Abyste zajistili jejich dlouhodobou funkčnost a zdraví vašich očí, je důležité dodržovat několik základních pravidel.
 


 

Jak bych měl kontaktní čočky správně čistit?

Jednoznačně nejjednodušší na údržbu jsou jednodenní kontaktní čočky. Nemusíte se vůbec starat o jejich čištění nebo skladování, protože je na konci dne jednoduše vyhodíte a ráno použijete nové.

Měkké vícedenní kontaktní čočky vyžadují pouzdro a jeden roztok na čištění, oplachování a skladování - víceúčelový (univerzální) roztok, který je díky svému snadnému použití velmi oblíbený. Existuje také účinnější způsob čištění v podobě peroxidových čisticích roztoků. Zde je však nutné striktně dodržovat speciální postup. 

 

Postup ručního čištění čoček

 


1) Před manipulací s čočkami si vždy důkladně umyjte a osušte ruce. 

2) Položte čočku do dlaně nebo na hřbet ruky, lehce ji polijte univerzálním čisticím roztokem a velmi jemně čočku rozetřete prstem. Tím odstraníte veškeré usazeniny, které na kontaktní čočce po dezinfekci zůstaly.

3) Po vyčištění vložte čočku do speciálního pouzdra, které jste předtím naplnili novým čisticím roztokem. (Nikdy nepoužívejte vodu nebo sliny, protože obsahují bakterie a jiné mikroorganismy). Pouzdro měňte pravidelně každé 3 měsíce.

4) Takto by měly být čočky vyčištěny vždy před večerním uložením do pouzdra a také před ranním nasazením čoček.

 

Poznámka: V současné době existují také roztoky s označením "NO RUB", které by měly zajistit dokonalou péči o čočky i bez ručního čištění. Stále však doporučujeme čistit kontaktní čočky ručně, protože tento způsob čištění udrží vaše čočky čistší a vaše oči zdravější.

 

Chcete vědět, co s kontaktními čočkami rozhodně nedělat? Přečtěte si to ZDE.

 


Mohu k čištění kontaktních čoček používat obyčejnou vodu z kohoutku?

Rozhodně ne. K čištění a uchovávání kontaktních čoček nikdy nepoužívejte nic jiného než speciální roztoky. Vaše kontaktní čočky nesmí přijít do styku s vodou nebo tekutinou. Voda (kohoutková/balená/destilovaná/mořská/slaná...) může obsahovat bakterie, které mohou v oku způsobit vážné problémy. Na to je třeba pamatovat i při cestování a mít vždy po ruce roztok na kontaktní čočky.

 

Jak mám správně uchovávat kontaktní čočky?

Vícedenní kontaktní čočky by měly být uchovávány v pouzdrech k tomu určených, která musí být udržována v čistotě a pravidelně měněna. Pouzdro měňte alespoň jednou za tři měsíce a pravidelně jej oplachujte čisticím roztokem. Nikdy nepoužívejte roztok, který je v pouzdře již z předchozího dne!

 

Kdy mám při nošení kontaktních čoček používat oční kapky?

Oční kapky (nebo umělé slzy) jsou skvělým způsobem ochrany a zvlhčování očí. Pro většinu nositelů kontaktních čoček se kapky doporučují a měly by se aplikovat před nasazením kontaktních čoček. To dává kapkám možnost důkladně se rozetřít po celém povrchu oka, což usnadňuje následné nasazení čoček. Výrobci však uvádějí, že některé typy kapek lze aplikovat i po nasazení čoček (pečlivě si přečtěte příbalový leták kapek nebo se zeptejte svého očního lékaře).

 


Jak si mám správně nasadit kontaktní čočky?

 




1) Řádně si umyjte a osušte ruce.

2) Opatrně vyjměte kontaktní čočku z pouzdra špičkou prstu. (K tomuto kroku můžete také použít speciální pinzetu - je to sterilnější, ale pinzetu byste měli po použití vždy sterilizovat).

3) Poté nasaďte čočku na špičku ukazováčku nebo jiného prstu.

4) Podívejte se ze strany a zkontrolujte, zda není kontaktní čočka otočená na druhou stranu. Pokud je otočena správně, měla by připomínat tvar misky.

5) Opatrně prstem stáhněte dolní víčko, podívejte se nahoru a nechte oko široce otevřené a vložte čočku do středu oka.

6) Zavřete oko a zamrkejte. Čočka se pak sama usadí na správném místě. V případě potřeby se můžete čočky lehce dotknout a posunout ji do středu. 

7) Správně nasazená kontaktní čočka by měla být v oku pohodlná. Pokud tomu tak není, vyjměte ji, jemně ji očistěte roztokem a znovu nasaďte.

8) Stejným způsobem nasaďte i druhou čočku.

 

Poznámka: Nikdy nepřekračujte doporučenou dobu nošení a čočky pravidelně měňte podle doporučení výrobce.

 

Musím při manipulaci s kontaktními čočkami dodržovat zvláštní hygienu?

Před manipulací s čočkami si vždy důkladně umyjte ruce (používejte mýdlo bez parfémů a olejů) a osušte je ručníkem, který nepouští vlákna. Nedotýkejte se žádných textilií. Důkladně umyté ruce vám pomohou vyhnout se možným očním infekcím. 

Důležité je také vyvarovat se kontaktu s vodou. Při sprchování, plavání, saunování nebo jiných aktivitách s vodou si raději odstraňte čočky, abyste zabránili jejich kontaminaci či poškození.

 

Když už mám čočky, musím ještě chodit k očnímu lékaři?

I když už máte svůj předpis (ať už na brýle nebo na kontaktní čočky), pravidelné kontroly u očního lékaře 1krát ročně jsou nezbytné. V případě jakýchkoli problémů, jako je zarudnutí oka, bolest nebo zhoršené vidění, okamžitě vyhledejte odbornou pomoc.
 


 

Správná péče o kontaktní čočky zvyšuje jejich životnost a zajišťuje zdraví vašich očí. Dodržujte tyto jednoduché kroky a užívejte si pohodlí a výhod, které kontaktní čočky nabízejí.