Ať už jste začátečník, nebo zkušený nositel kontaktních čoček, určitě dávejte pozor. Těchto 13 základních pravidel vám pomůže vyhnout se možným problémům a zajistí, že vaše oči zůstanou zdravé a kontaktní čočky funkční a pohodlné.

 

1) Nespěte v kontaktních čočkách, pokud to neschválil váš oční lékař

Přestože se vám někdy nechce večer čočky odkládat, lékaři varují před ponecháním čoček v očích 24 hodin denně nebo během spánku. Tento způsob nošení je možný pouze u některých typů čoček, a i u nich by mělo být dlouhodobé nošení konzultováno s vaším očním lékařem.
 


 

2) Čočky nikdy nenoste déle, než je pro daný typ čoček doporučeno

Měsíční čočky vyměňujte po měsíci, jednodenní čočky každý den! Pamatujte, že kontaktní čočky by se neměly používat déle, než je doporučeno výrobcem a vaším očním lékařem, a to ani v případě, že jsou kontaktní čočky i po této době pohodlné.

 

3) Na kontaktní čočky ani na pouzdro nikdy nepoužívejte vodu z vodovodu

Voda z kohoutku může obsahovat mikroorganismy, které mohou čočky poškodit nebo způsobit oční infekce. Vždy používejte sterilní roztok určený k čištění a uchovávání čoček. Voda z kohoutku také nemá optimální pH a osmotický tlak pro kontaktní čočky, což může způsobit jejich deformaci nebo poškození.



 

4) Nenalévejte čerstvý roztok do starého 

Takové přelévání může vést k bakteriální kontaminaci a snižuje účinnost roztoku. Starý roztok může být oslabený a může mít narušenou chemickou rovnováhu, což negativně ovlivňuje čištění a dezinfekci čoček. Použitý roztok proto po nasazení čoček vždy zlikvidujte a poté použijte nový roztok.
 

5) Nepoužívejte kontaktní čočky, pokud máte podrážděné oči

Pokud máte oči zarudlé, svědí vás nebo jsou podrážděné, dejte si od čoček na chvíli pauzu. Poté se poraďte s očním specialistou a pokud se stav zhorší, návštěvu lékaře neodkládejte!

 

6) Nevyhazujte čočky do záchodu nebo do umyvadla

Kontaktní čočky by se neměly vyhazovat do toalety ani do dřezu, protože mohou způsobit znečištění vodních zdrojů a jsou škodlivé pro životní prostředí. Použité čočky jednoduše vyhoďte do koše. Některé značky dokonce nabízejí recyklační programy pro kontaktní čočky.
 


 

7) Nikdy samovolně neměňte typ roztoku bez konzultace s očním lékařem

Roztoky na kontaktní čočky se liší složením a ne všechny jsou vhodné pro každý typ čoček. Změna roztoku bez konzultace s očním specialistou může způsobit podráždění, alergickou reakci nebo poškození samotných čoček.

 

8) Nesdílejte kontaktní čočky s jinými osobami

Sdílení kontaktních čoček s jinými osobami může výrazně zvýšit riziko přenosu infekcí a očních onemocnění. Kontaktní čočky by měly být vždy individuální a osobní, protože každé oko je jedinečné a má jiné potřeby.
 

9) Při jejich nasazování nemějte příliš dlouhé nehty

Pro některé dámy možná nepříjemná zpráva, ale dlouhé nehty mohou kontaktní čočky při manipulaci s nimi poškodit a mohou způsobit i poškození samotného oka. Při manipulaci s kontaktními čočkami je důležité udržovat nehty čisté a upravené, abyste se vyhnuli možným komplikacím.



 

10) Nedovolte, aby se make-up nebo krémy dostaly do kontaktu s čočkami

Líčení a kontaktní čočky jdou docela dobře dohromady. Klíčem k úspěchu je však opatrnost! Před nanesením make-upu si kontaktní čočky nasaďte a před odlíčením je vyjměte. Samozřejmě si nikdy nezapomeňte před manipulací s čočkami důkladně umýt ruce.

 

11) Vyhněte se vodním aktivitám nebo wellness

Kontaktní čočky by nikdy neměly být vystaveny vodě (sladké ani mořské) nebo nadměrnému teplu. Proto se doporučuje vyhnout se při nošení kontaktních čoček aktivitám, jako je plavání, sprchování, koupání, potápění, parní lázeň nebo sauna. Kontakt s vodou může způsobit, že čočky absorbují bakterie a další škodlivé látky, které mohou způsobit infekce nebo podráždění očí. Nadměrné teplo a pára v saunách nebo lázních zase mohou čočky poškodit nebo změnit jejich tvar.
 


12) Nenoste kontaktní čočky po uplynutí doby použitelnosti 

Po uplynutí doby použitelnosti mohou čočky ztratit své vlastnosti, jako je pružnost, propustnost pro kyslík a schopnost udržet vlhkost. Nošení čoček po datu expirace proto může vést k podráždění očí a zvýšenému riziku infekcí.

 

13) Při cestování si nezapomeňte přibalit náhradní pár kontaktních čoček

Ruku na srdce - ještě nikdy jste neztratili kontaktní čočky? Při cestování může být obtížné sehnat náhradní čočky, zejména u specifických receptů. Proto je důležité mít s sebou náhradní pár, abyste byli připraveni na ztrátu, poškození nebo neočekávané situace.


 

Doufáme, že vám tyto tipy pomohly! Při správné péči vám kontaktní čočky poskytnou pohodlí a zdraví očí bez omezení. Vyberte si ty své na eyerim!