Řádnou péči o brýle není radno podceňovat.  Najít ty správné brýle trvá dlouhou dobu  ne všechny tvary, barvy či vzory musí vyhovovat vašemu stylu a preferencím. Takže když konečně najdete ty pravé, přejete si, aby vám vydržely co nejdéle. Šmouhy, otisky prstů, škrábance, zamlžování... Dobrými návyky je možné proti nim bojovat a brýle si tak udržet ve skvělém stavu po velmi dlouhou dobu.

1 Používejte obě ruce

Počítejte se mnou  kolikrát jste si brýle sundali oběma rukama? Tento návyk může být těžší, ale používání obou rukou udrží stranice pevné a správně zarovnané. Jakmile si na to zvyknete, ušetříte si čas u optometristy zarovnávajícího vaše povolené obruby.

how to take care of your eyeglasses tom fordPři Při posouvání brýlí na nose netlačte na nosník pouze jedním prstem. Takto nosníky vystavujete tlaku a oslabujete celý rám. K posunutí brýlí do správné polohy používejte obě ruce.

how to take care of your eyeglasses frame

2 Brýle nenoste na horní straně hlavy

Kde mám brýle!?“  Už jste se někdy takto vylekali a pak si uvědomili, že je máte na hlavě? Co si budeme povídat, brýle na toto místo nepatří. Nejen že vám mohou z hlavy spadnout a snadno se poškodit, ale rám může ztratit svůj tvar a pevnost.

how to take care of your glasses

3 Když brýle nenosíte, patřičně je uschovávejte

Pouzdro na brýle mějte neustále u sebe. Když si brýle sundáte, vložte je do pouzdra  takto je nejen ochráníte před prachem a špínou, ale také před poškrábáním či dokonce prasknutím.

Téměř všechny značky k brýlím dodávají obal. Ať se jedná o velký pevný obal nebo pytlík z mikrovlákna (typické pro sportovní brýle Oakley), pomohou vám s bezpečnou úschovou brýlí. Prachové částice, ale i mikro škrábance či šmouhy mohou bránit perfektnímu vidění. Proto dělejte pro ochranu svých brýlí to nejlepší, co můžete.

how to take care of your eyeglasses case

4 Používejte správný čisticí hadřík

Čisticí hadřík je obvykle součástí balení brýlí. Vysoce kvalitní mikrovlákna na výrobu čisticích hadříků dnes používají všichni oficiální výrobci brýlí, nicméně dobrý hadřík koupíte i u optometristy či chemika.

Nepodceňujte volbu čisticího materiálu. Na očištění čoček nikdy nepoužívejte kus oblečení, ubrousek či papír - tato vlákna mají zdrsněný povrch, který čočky může snadno poškrábat.

how to take care of your eyeglasses cleaning cloth

5 Opláchněte - postříkejte - očistěte - opakujte

Brýle čistěte tak, že je nejprve opláchnete vodou pokud prachové částice či špínu nespláchnete a otřete je, když jsou čočky suché, čočky se mohou snadno poškrábat. Upřednostňujete-li chemické prostředky před vodou, vždy používejte spreje určené konkrétně k tomuto účelu.

Poté nechte brýle uschnout na vzduchu - to je nejlepší způsob, jak se vyvarovat přilnutí prachu či špíny na čočky. Další (rychlejší) možností je čočky z obou stran jemně otřít hadříkem, dokud nebudou čisté.

Tento postup opakujte každý den. Brýle si uchováte ve skvělém stavu a vaše oči se nebudou muset trápit díváním se před šmouhy, prach či další nečistoty, které na brýle nepatří.

how to take care of your glasses cleaning process

6 Zamávejte mlžení

Znáte to, venku je pohádková zima, ale vy to kvůli zamlženým brýlím vůbec nevidíte. Zajdete se ohřát do kavárny a zase nic nevidíte. Na nošení brýlí je bezpochyby jedna z nejotravnějších věcí jejich neustálé mlžení se v chladném počasí. Co když vám řekneme, že to může být i jinak?

Náš šikovný Anti-fog sprej je účinný proti mlžení všech typů čoček brýlí. Stačí ho rovnoměrně nanést na čistá skla a následně brýle vyleštit čisticím hadříkem. Vyberte si některé z našich certifikovaných brýlí a v nákupním košíku si zvolte možnost přidat Anti-fog sprej už za 149 Kč. Užívejte si bezproblémové vidění za každého počasí!

Anti-fog spray eyerim

I když je náležitá péče základem a může vám pomoci brýle uchovat v dobrém stavu, je rovněž důležité vědět, kdy je ten správný čas na koupi nových brýlí. Zažíváte-li oční únavu, problémy se čtením knih, obrazovky počítače či dalších předmětů, které jsou od vás blízko či daleko, může být vhodný čas navštívit optometristu. Pokud je ten čas nyní, nezmeškejte novou kolekci zvanou eyerim collection, kde najdete ty nejkvalitnejší dioptrické brýle za dokonale nízke ceny.