Při výběru nových brýlí je důležité zvolit správný index lomu čočky. Vyšší index znamená, že čočky jsou tenčí, i když nosíte dioptrie silnější než +/- 2. Brýle s vyšším indexem budou světlejší a nebudou vás tolik tlačit na nos. Tenké čočky jsou mnohem elegantnější a vypadají lépe.

Vysvětlíme si to na jednoduchém příkladu:

Ondřej je krátkozraký a potřebuje dioptrie o síle -2. Matěj je také krátkozraký, ale potřebuje silnější dioptrie -5. Pokud si Ondřej a Matěj vyberou čočky se stejným indexem, bude mít Matěj mnohem silnější čočky než Ondřej. Aby bylo možné vyrobit čočku, musí být použito více materiálu, a proto musí být čočka celkově silnější a těžší. Vyšší index čočky však všechno změní!

Aby i lidé s vyššími dioptriemi mohli nosit pěkně vypadající brýle s tenkými čočkami, mohou využít čočky s vyšším indexem lomu. Ve srovnání se standardními čočkami mohou být čočky s stejnými dioptriemi mnohem tenčí.

Index čočky je důležitý.

Čočky s plus hodnotou pro korekci dalekozrakosti nebo slabozrakosti jsou obvykle nejsilnější uprostřed, zatímco minusové čočky pro korekci krátkozrakosti jsou nejsilnější na okrajích. Volbou vyššího indexu neodstraňujeme zcela zakřivení čoček, které jim dává jejich tvar, protože je nutné, aby měly dioptrický efekt. Můžeme však významně ovlivnit, jak moc budou čočky vyčnívat z brýlových obrub. 
Vyberte index čočky podle dioptrií:

- Index 1,5 - čočky standardní tloušťky s vynikající optickou kvalitou, ideální pro dioptrie do +/- 2.
- Index 1,6 AS - o 30% tenčí čočky s asférickým designem, které snižují zkreslení na periferii u vyšších dioptrií. Čočky jsou velmi dobré optické kvality, materiál poskytuje 100% UV ochranu, jsou 7krát odolnější než 1,5 čoček. Tento index je ideální pro hodnotu dioptrii od +/- 2,25 do +/- 4,0.
- Index 1,67 AS - O 40% tenčí čočky s asférickým designem. Mají dobrou optickou kvalitu a materiál poskytuje 100% UV ochranu, jsou 6krát odolnější než čočky 1,5. Tento index je ideální pro dioptrie od +/- 4,25 výše.

Další materiály můžete najít zde:

1,53 trivex - čočky extrémně odolné proti rozbití, vhodné např. pro milovníky sportu.
1,59 polykarbonát - ultralehké a trvanlivé čočky.
1,74 AS - nejtenčí asférické čočky vhodné pro dioptrie nad +/- 6.

Když si v e-shopu eyerim vybíráte brýle, máte v konfigurátoru možnost vybrat si ze 3 indexů čoček, které jsou - z našeho pohledu - nejlepší. Jsou opticky vysoce kvalitní a mohou pokrýt širokou škálu dioptrií.

Dívka s čočkami s vysokým indexem.

Vyšší index čoček má i nevýhody:

Vyšší index lomu znamená nižší takzvané Abbeovo číslo, které určuje celkovou optickou kvalitu vidění a rozptyl světla. U čoček s vysokým indexem lomu nebo u polykarbonátových čoček se také v materiálu vytváří řada rušivých odrazů, které mohou být překážkou, zejména u bezrámových brýlí. Proto raději tyto čočky nenabízíme.

Jedním z nejlepších kompromisů mezi tloušťkou čočky a kvalitou vidění je index čočky 1,6. Dokáže uspokojit většinu uživatelů, kteří nemají vysoké dioptrie. Zároveň tento index zaručuje vysokou mechanickou odolnost, což ocení uživatelé bezrámových brýlí či brýlí s částečným rámem. 

Bez obav, pomůžeme vám si vybrat!

Je dobře, že se zajímáte o podrobnosti o nákupu nových brýlí. Abyste se však nemuseli stresovat výběrem indexu, rozhodli jsme se jej pro vás vybrat alespoň u brýlí z naší kolekce eyerim collection. Vezmeme v úvahu vaši dioptrie a typ rámečku. Naši partneři denně vyrábějí v optické laboratoři tisíce brýlí.

Našim optometristům můžete opravdu věřit. Zaručujeme vám nejen tenké a estetické čočky, ale rovněž čočky, které vám zajistí nejlepší možné vidění.