Sportovci všech úrovní často kupují hodně „nejnovějšího a nejlepšího vybavení“, které by jim mělo pomoci zlepšit výkony. Mnoho těchto sportovních nadšenců však zapomíná na klíčový faktor při zlepšování výsledků – zrak.

Proč nosit sportovní sluneční brýle? 

Není žádným tajemstvím, že kvalitní sluneční brýle mohou nejenom snížit riziko poranění očí, ale také umožňují dokonale vidět i při větší rychlosti, vidět s větší přesností, kontrastem a pohodlím. Díky nim tak můžete získat klíčovou výhodu vůči konkurenci.  

Mnoho dalších výhod nošení sportovních brýlí se projeví už přímo při konkrétních sportech. Například, při jízdě na kole vám sluneční brýle s vhodnými čočkami mohou pomoci lépe vidět cestu za jakýchkoliv podmínek a vychutnat si tak bezpečnější jízdu, zejména při rychlých sjezdech. 

Najděte si dokonalé sportovní brýle na eyerim.cz

Jiná barva, jiný sport 

Styl je sice super, ale nejdůležitějšími vlastnostmi sportovních brýlí jsou jednoznačně kvalita a optické vlastnosti čoček. Volba odstínu čočky je do určité míry věcí individuálních preferencí, některé odstíny však nabízí výhody pro konkrétní aktivity či prostředí.   

Šedé čočky maximálně sníží množství viditelného světla a současně umožní plnohodnotné vnímání barev. Nejlepší jsou pro venkovní sporty (golf, cyklistika, plavba), řízení i na běžné venkovní použití. Pokud si nejste jisti, na jakékoliv outdoorové aktivity si vyberte šedé čočky.   

Najděte si dokonalé sportovní brýle na eyerim.cz

Žluté nebo oranžové čočky zvýší kontrast při slabém osvětlení, například když je zamračeno. Tyto barvy jsou vhodné pro sporty, jako je cyklistika, lov, střelba, lyžování, snowboarding, basketbal, házená, raketbal a tenis.   

Zelené čočky vám pomohou dobře vidět ve stínu a současně snižují odlesky. Barvy propouštějí rovnoměrně a jsou skvělou volbou pro venkovní aktivity bez ohledu na povětrnostní podmínky. Využití tudíž naleznou prakticky při každém sportu v přírodě a často se používají na baseball a golf.   

Modré nebo fialové čočky jsou velmi stylovou a oblíbenou volbou. Kromě snížení jasu mohou pomoci lépe rozpoznat obrysy, a proto jsou vhodné i na lyžování, snowboarding a jiné zimní aktivity.   

Najděte si dokonalé sportovní brýle na eyerim.cz

Červené nebo růžové čočky zvýší kontrast odfiltrováním modrého světla. Hodně řidičů je upřednostňuje kvůli zlepšení komfortu a viditelnosti na cestě. Jsou vhodné na sporty, jako je cyklistika, rybolov, myslivost, střelba, lyžování, snowboarding, jízda na sněžném skútru a vodní sporty.   

Tmavě jantarové, měděné nebo hnědé čočky blokují velké množství modrého světla, což vede ke zvýšení kontrastu a ostrosti zraku. Obzvláště užitečné jsou na trávě nebo proti modré obloze, takže jsou oblíbené zejména při baseballu, cyklistice, rybolovu, myslivosti, lyžování a vodních sportech.   

Najděte si dokonalé sportovní brýle na eyerim.cz

TIP: Nejlépe učiníte, když si pořídíte alespoň dva různé páry sportovních slunečních brýlí pro různé světelné podmínky.   

Jaká značka sportovních slunečních brýlí je nejlepší pro váš oblíbený sport? Zjistěte to zde! 

 

Jaké funkce byste si měli vybrat? 

I když samotné odstíny čoček mohou změnou množství a kvality světla vstupujícího do oka výrazně zlepšit váš „sportovní zrak“, měli byste také zvážit přidání určitých vylepšení.   

Fotochromatické čočky – tyto čočky citlivé na světlo jsou v noci a interiérech průhledné, ale na slunečním světle automaticky ztmavnou. Jsou k dispozici v různých odstínech.   

Polarizační čočky – mají speciální filtr, který blokuje světlo odražené od povrchů (vozovka, voda, sníh, písek), snižují jas a diskomfort.   

Antireflexní vrstva – eliminuje prudký jas odrážející se od povrchu čoček.

Předtím, než budete uvažovat nad koupí další super drahé pomůcky, navštivte raději eyerim.cz. Jeden nebo dva páry vysoce kvalitních sportovních čoček toho totiž pro vaše sportovní výsledky mohou udělat mnohem víc.