Jak vybrat brýle, které vám nejlépe poslouží? Klíčem je porozumění tomu, jak brýlová skla propouštějí světlo. Přečtěte si, co je VLT a jak si díky tomu správně vybrat brýle podle vašeho životního stylu a potřeb.

Když přichází na výběr správných brýlí, není to jen o stylu. Výběr správných skel je stejně, ne-li více důležitý. Proměnlivé světelné podmínky mohou skutečně ovlivnit to, zda si své zážitky užijete. Jedním z klíčových faktorů, na které byste měli při výběru brýlí dbát, je kategorie propustnosti světla - VLT (visible light transmission), což je v podstatě procento světla, které čočka propustí.

Čím vyšší procento VLT, tím více světla projde (vysoké procento je obvykle ideální pro tmavé podmínky), čím nižší procento, tím méně světla projde (nízké procento je obvykle ideální pro světlé podmínky).



 

Procenta VLT dělíme do 5 kategorií:

 
  • Kategorie 0 (80-100 % VLT): Ideální pro večery nebo oblačné dny. Čočky této kategorie bývají často průhledné, světle žluté, světle oranžové nebo žluté. 
  • Kategorie 1 (46-79 % VLT): Tato kategorie je vhodná pro částečně oblačné počasí. Má růžové nebo oranžové zabarvení. 
  • Kategorie 2 (18-45 % VLT): Ideální pro střídavě slunečné a oblačné dny. Pro tuto kategorii jsou typické výrazné barvy, jako jsou fialová, červená, jantarová a světle hnědá. 
  • Kategorie 3 (8-17 % VLT): Perfektní pro světlé sluneční podmínky a také pro lidi po operaci zraku. Do této kategorie patří oblíbené šedé a hnědé čočky. 
  • Kategorie 4 (3-8 % VLT): Tyto čočky jsou vytvořeny pro velmi světlé podmínky, například vysokohorskou turistiku nebo horolezectví. Mají tmavší odstíny, jako jsou tmavě šedá nebo tmavě hnědá, a jsou skvělé pro lidi s citlivými očima. Je však třeba si uvědomit, že pro řízení nejsou vhodné kvůli své tmavosti.

​​​​​​​

Rozhodování mezi brýlemi může být náročné, ale s porozuměním kategorií propustnosti světla můžete udělat ideální rozhodnutí. Nezapomeňte, že na eyerim vždy jasně identifikujeme sluneční brýle podle jejich kategorie, vždy přímo v popisu parametrů produktu, takže výběr správných skel pro vaše potřeby je ještě jednodušší. Buďte připraveni na jakoukoliv situaci s perfektními brýlemi přesně pro vás!