Polarizované sluneční brýle jsou nejen nejnavštěvovanější kategorií na stránkách eyerim, ale také nejpoptávanější. Co jsou polarizované čočky? Je váš zrak nechráněný, pokud si nekoupíte polarizované brýle? Jaké jsou výhody polarizace? A především, stojí za to si za polarizaci připlácet?

Co je to polarizace?

Z fyzického hlediska je světlo elektromagnetická vlna, která v prostoru vibruje do několika geometrických směrů. Všechny známé zdroje světla (např. slunce, pokojová lampa nebo svíčka) produkují nepolarizované světlo. To znamená, že elektrické náboje vibrují v několika směrech. Proces přeměny nepolarizovaného světla na polarizované se nazývá polarizace a velmi zjednodušeně znamená přeměnu vibrací světla pouze do jednoho směru.

Je toho už na vás moc? Tohle naštěstí není blog zabývající se vědou, a tak vám to vysvětlíme tak, „jak by to pochopila i vaše babička“.

Existují dva druhy světla: vertikální („to dobré“) a horizontální („to špatné“). Vertikální světlo padá z oblohy a po cestě se rozptyluje a je absorbováno objekty kolem nás. Tohle světlo nám umožňuje vidět. Horizontální světlo je součást světla, která se odráží od hladkých povrchů, vstupuje do našich očí přímo a oslepuje nás. Tento jev známe jako oslnivé světlo.

Znamená to, že nepolarizované sluneční brýle mé oči nechrání?

Ne, to vůbec ne. Všechny značkové sluneční brýle obsahují 100% UV filtry, které odpovídají těm nejvyšším normám EU. Veškeré čočky nabízené na stránkách eyerim blokují škodlivé paprsky a nabízejí perfektní ochranu před UVA, UVB a UVC zářením. Polarizované brýle jednoduše nabízí technologickou vymoženost bránící oslnění.

Tak na co jsou tedy polarizované brýle dobré a proč o nich uvažovat?

Polarizované brýle jsou skvělé na řízení, zabraňují odrazu otravného a v mnoha případech nebezpečného světla od povrchu vozovky či střech protijedoucích aut. Polarizaci ocení také rybáři a námořníci, aby je neobtěžovaly oslepující paprsky odrážející se od vody. Polarizaci oceníte také na dovolené, ať už pro filtraci oslnivého světla odrážejícího se nejen od moře či písku, ale také od sněhu a ledu.

Ostré vidění díky polarizační technologii si užívají také venkovní sportovci, např. běžci, turisté, cyklisti či golfisté. Každý lyžař či snowboardista vám poví, jak snadné je na sjezdovce při oslnivém světle přehlédnout díry či nerovnosti.

what is polarization and polarized sunglasses watersportswhat is polarization and polarized sunglasses hikingwhat is polarization and polarized sunglasses wintersportswhat is polarization and polarized sunglasses cyclingwhat is polarization and polarized sunglasses fishing

Které polarizované čočky jsou nejlepší?

Obecně lze říci, že veškeré mezinárodně uznávané značky vyrábějí polarizované filtry výjimečné kvality. Někteří výrobci však technologický pokrok posunují ještě o kus dále. Pojďme se na ně podívat.

Polarizované sluneční brýle značky Oakley jsou ztělesněním závazku společnosti vůči neustálé optické inovaci. Technologie Oakley HDPolarized eliminuje potřebu po aplikaci lepidla či filtrů na čočky. Čočky jsou vymodelovány v jedné vrstvě a kombinace s technologií High Definition Optics® (HDO®) společnosti Oakley z nich činí jedny z nejostřejších čoček na trhu vůbec.

Polaroid je značka, která stojí za masovým rozšířením polarizovaných slunečních brýlí. Jak je patrné ze jména společnosti, veškeré její produkty, počínaje cenově dostupnějšími slunečními brýlemi pro každodenní pohodlí a konče řadou Polaroid Premium a kolekcí pro děti, obsahují polarizované čočky. Čočky Polaroid UltraSight™ jsou vyrobeny z devíti funkčních prvků, včetně povlaku odolného proti poškrábání jak na vnější, tak na vnitřní straně čoček.

A konečně, jak bychom mohli zapomenout na ikonu polarizace? Polarizované sluneční brýle Ray-Ban byly původně vytvořeny pro bojové piloty, kteří se musejí vyrovnávat s extrémním množstvím přímého slunečního světla. Více než 70 let inovace je zárukou vizuální ostrosti, vylepšeného kontrastu a minimální únavy očí. Ray-Ban nabízí polarizované brýle v mnoha barevných verzích u všech nadčasových modelů, včetně řady Aviator, Wayfarer a Clubmaster.

Stojí to za to?

Zásadní otázka, kterou si kladou všichni stojí polarizované brýle za tu cenu? Pojďme si objektivně projit všechna pro a proti. Ať už strávíte den sluněním, řízením, jízdou na kole nebo je vaší vášní pěší turistika, polarizované brýle jsou pro vás tou nejlepší volbou. Polarizované brýle:

●   Snižují odrazy světla a oslnivé světlo v přítomnosti sněhu či vody

●   Omezují únavu očí

●   Zvyšují zrakové pohodlí a umožňují pozorovat i ty nejoslnivější věci okolo vás

●   Zvyšují ostrost vidění a vylepšují kontrast objektů na úrovni země

I když však polarizované brýle zvyšují kontrast a poskytují lepší ochranu, v některých případech mohou mít také své nevýhody. Vzhledem k tomu, že pod některými úhly způsobují zmizení obrazu na obrazovce, mohou snižovat viditelnost na LCD obrazovkách (mobilní telefony, GPS zařízení, bankomaty). Někteří piloti či obsluha strojů mají zákaz polarizované sluneční brýle nosit.

I přes tyto nevýhody, kterých je jen velmi málo, se bez váhání domníváme, že polarizované brýle jsou pro vás tou lepší volbou! Ať už chodíte běhat nebo o víkendech hrajete golf, dojíždíte do práce autem, nebo se jen rádi sluníte, polarizované brýle jsou nutností. Koupě mých prvních polarizovaných brýlí Persol Steve McQueen pro mě byla stejnou zkušeností, jako když jsem si kupoval svůj první iPhone. Jasně, i na starém mobilu šlo přijímat hovory, kontrolovat e-mail a fotit. Jakmile vás však pohltí ta neskutečná jednoduchost a výkon, který iPhone nabízí, není cesty zpět. To vám potvrdí nejeden člověk. S polarizovanými brýlemi je to totéž.

Tak, co si o tom myslíte? „Půjdete do“ polarizovaných brýlí? Prohlédněte si naši kompletní nabídku polarizovaných brýlí ještě dnes. Nemějte strach, pokud si svou volbou nejste 100% jistí. eyerim nabízí 30 denní záruku vrácení peněz pokud vás nové polarizované sluneční brýle nepřesvědčí, můžete nám je jednoduše vrátit. Vsadíme se, že si je zamilujete!

 


V tomto článku jsme se inspirovali těmito ilustracemi:

www.oakley.com/en/evzero-path-prizm-daily-polarized/product/W0OO9308PZDP
https://illuminataeyewear.com/public/upload/files/polarized.JPG
https://cdn.fotoagent.dk/custom_design_module/12160/images/technology/lens_performance/filter_8.jpg
https://www.sunglasswarehouse.com/blog/wp-content/uploads/2015/04/sw_polarized_fallback.jpg
https://davidjann.com/wp-content/uploads/2016/11/Polarized-vs-Non-Polarized-Sunglasses-1140x600.jpg
https://speert.com/product_images/uploaded_images/polarization-simulation-text.jpg