Už jste si jistě přečetli mnoho článků, které doporučovali jíst tuny a tuny mrkví a nehledět celé dny do obrazovky počítače. Některé z těchto běžných rad jsou jistě na místě, jiné však nejsou nic víc než jen pouhé mýty, díky kterým lidé stále odsouvají návštěvu očního lékaře. Víme, že je to matoucí! A proto přicházíme s opravdovými radami a tipy.

Dopřejte svým očím pauzu

Rady, jak zlepšit svůj zrak a udržet si dobrý zdravotní stav očí od eyerim

Mnoho z nás tráví mnoho času zíráním do počítačových obrazovek, což našim očím dozajista moc neprospívá. Avšak ani to neznamená to, že bychom byli všichni předurčeni ke slepotě. Snažte se trošku omezit používání elektronických zařízení, když to není potřeba – nesahejte po práci hned po telefonu a nekoukejte do něj celý večer. Většina elektronických zařízení má i tzv. „noční režim”, který je pro oči méně škodlivý. Udržujte hodnotu jasu na obrazovce na přiměřené hodnotě – ne tak nízkou, abyste museli mžourat, ale ne ani příliš vysokou, aby vás jas neoslepoval. V neposlední řadě nezapomínejte od obrazovky občas odvrátit zrak a možná s očima i trošku zacvičit: neustálé soustředění na jeden bod na obrazovce téměř určitě povede ke zvýšené zátěži na vaše oči.

Zkuste si vyčistit mysl, zakloňte hlavu a snažte se tak chvíli zůstat se zavřenýma očima – na tři až pět minut.

Poté si vyberte předmět, který je od vás vzdálen přibližně pět nebo šest metrů a soustřeďte se na něj po dobu asi 20 sekund.

Poté, na každých 50 minut, které strávíte koukáním na obrazovku, dopřejte svým očím alespoň 10 minut pauzu, aby si odpočinuly a neunavily se. Za každé podobné cvičení vám vaše oči poděkují!

Na vaší stravě záleží

Rady, jak zlepšit svůj zrak a udržet si dobrý zdravotní stav očí od eyerim

To otravně nekonečné jezení mrkví vám samozřejmě moc nepomůže, avšak je třeba si uvědomit, že správné složení živin může dělat zázraky – včetně zlepšení zraku. Stejně jako v případě ostatních částí našeho těla, i našim očím prospívají některé složky potravy. Pro lepší zrak se doporučuje přijímat dostatečné množství vitamínů (A, C a E), stejně jako minerálních látek (zinku a mědi). Pokud chceme své oči posilnit v boji proti slunečnímu záření, měli bychom se ujistit, že přijímáme dostatek antioxidantů – především beta-karotenu (ten se nachází například v té proklaté mrkvi, ale také v dýni nebo sladkých bramborách), zeaxanthinu a luteinu.

Nebojte se (slunečních) brýlí

Rady, jak zlepšit svůj zrak a udržet si dobrý zdravotní stav očí od eyerim

Je více než jasné, že každý z nás by měl chodit ke svému očnímu doktorovi na pravidelné prohlídky. Pokud vám doktor poví, že potřebujete dioptrické brýle, poslechněte jej, prosím. Jde tu o vaše zdraví. Dioptrické brýle nebo kontaktní čočky jsou navrženy pro řešení problémů způsobených zrakovými vadami. Nejen, že uvidíte lépe, ale navíc bude váš zrak ochráněn před dalším zhoršením. Obecně by problémy se zrakem neměly být ignorovány, právě naopak – pokud vidíte rozostřeně nebo pociťujete jiné potíže se zrakem, nejlepším řešením je postarat se o tento problém co nejdříve.

Když svítí slunce (a to nejen v létě), nezapomínejte si nasadit sluneční brýle! Existují proto, aby ochránili váš zrak před poškozením slunečním zářením a aby vám pomohli vidět lépe i za jasného světla. A upřímně – je rok 2018, pro každého teď existuje model slunečních brýlí, který by dotyčnému slušel. Když najdete ten svůj kousek, může se navíc stát skvělým módním doplňkem k ještě skvělejšímu outfitu! Zdravé a navíc stylové? Tak to s námi počítejte!

Starat se o své oči není obecně tak těžké. I když máte momentálně perfektní zrak, je lepší se o něj postarat teď, než později litovat – tak se ujistěte, že svým čím občas dopřejete chvilku odpočinku. Pokud už váš zrak není tak perfektní jako dříve, nezoufejte! Raději se podívejte na naši webovou stránku eyerim a vyberte si sluneční brýle, které ochrání vaše překrásná očka. Máme brýle pro každý tvar obličeje a sluneční brýle, které sedí ke každému stylu – výběr je na vás.