Před několika měsíci jsme si popsali  6 nejběžnějších očních vad. Nyní se blíže zaměříme na jednu z nich - ASTIGMATISMUS. Přestože se tento stav oka projevuje zhoršenou ostrostí zraku a nedostatečným vnímáním detailů a kontrastů, často nemáme tušení, že nás ovlivňuje. Podívejme se, co je to astigmatismus.

Co je to astigmatismus?

Astigmatismus se často vyskytuje společně s jinými zrakovými problémy - jako je např. krátkozrakost nebo dalekozrakost - a způsobuje rozmazané vidění. Vyskytuje se, když má rohovka nepravidelný tvar nebo oblouk čočky uvnitř oka. V důsledku toho je Vaše vidění rozmazané v jakékoli vzdálenosti. Astigmatismus může vést k bolestem hlavy a nepohodlí očí. 

Diagnóza astigmatismu

Postupujte podle těchto 4 kroků a zjistěte, zda trpíte astigmatismem.

1) Sundejte si brýle. Pokud nosíte kontaktní čočky, nechejte si je na očích
2) Zavřete nebo zakryjte jedno oko 
3) Nezapomeňte dodržet vzdálenost nejméně 35 centimetrů od obrazovky
4) Podívejte se na obrázek

TEST ASTIGMATISMU 1

Jak diagnostikovat astigmatismus 1 online test oční vada eyerim

VÝSLEDKY

Jak diagnostikovat astigmatismus 1 online test oční vada eyerim

Při zdravém nebo správně zkorigovaném zraku byste měli vidět řadu soustředných kruhů s ostrým černobílým kontrastem. Pokud vidíte odstíny šedé spíše než černé nebo bílé, které vytvářejí jednolité pole, měli byste navštívit svého optometristu. Pokud obrázek vidíte jako zcela jednolité šedé pole, měli byste se za odborníkem vypravit co nejrychleji. 

TEST ASTIGMATISMU 2

Jak diagnostikovat astigmatismus 2 online test oční vada eyerim

Pokud vidíte některé linky tmavší nebo tenčí než ostatní, měli byste co nejdříve navštívit svého optometristu.

POZOR: Nepoužívejte tuto odpověď k samodiagnostice. Měli byste navštívit svého optometristu a získat řádnou diagnózu. 

Léčba astigmatismu

Váš optometrista Vám může předepsat brýle nebo kontaktní čočky, které zkorigují astigmatismus změnou cesty, kterou se světlo dostává k očím. Eyerim Vám může tyto speciální čočky vložit do Vašich dioptrických brýlí - stačí vyplnit informace o cylindru (cylindr a osa) z předpisu od Vašeho optometristy. Dalším způsobem léčby je neinvazivní postup, při kterém pacient nosí sadu speciálně navržených tuhých kontaktních čoček, které pomalu mění tvar rohovky. Dalším možností, jak vyléčit astigmatismus, je podstoupit laserovou operaci, ale ta je nákladná.

Astigmatismus je jednou z léčitelných vad zraku - pomocí laserové operace, speciálních kontaktních čoček nebo dokonce dioptrických brýlí.  Při nákupu dioptrických brýlí k léčbě v eshopu eyerim nezapomeňte do objednávky vyplnit informace o cylindru a jeho osách. V případě jakýchkoli dotazů se obraťte na náš přátelský zákaznický servis, který Vám pomůže. V neposlední řadě nezapomeňte jednou za rok navštívit optometristu.