Zdravíčko. V eyerim jsme si pro vás připravili speciální příspěvky zaměřené na zdraví očí. Většina lidí neví o nejdůležitějších onemocněních nebo problémech, které mohou jejich oči postihnout. Proto jsme zde, abychom vás motivovali k pravidelným návštěvám očního lékaře.

Většina z nás bude mít jednoho dne problémy s očima. Některé z nich jsou méně vážné a odezní po domácí léčbě. Jiné však vyžadují speciální lékařskou péči. Tady je souhrn toho, co byste měli vědět.

Krátkozrakost (myopie)

Co je to? Je to stav, kdy se paprsky světla soustřeďují do oblasti před sítnicí oka. Pacient poté vidí vzdálené objekty ostře, ale blízké předměty rozmazaně.
Projevy: Nejčastějšími symptomy jsou bolest hlavy a únava očí.
Diagnóza a léčba: Diagnostickou metodou je prosté vyšetření oka, ale nemusíte se bát, toto onemocnění je velmi snadno léčitelné pomocí dioptrických brýlí (ta nejsnadnější, nejbezpečnější a nejspíše i nejlevnější metoda), kontaktních čoček nebo operace (dochází ke změně zakřivení rohovky).Průvodce zdravím očí, 1. část, muž s rudými doptriemi Tommy Hilfiger Wayfarer

Dalekozrakost (hypermetropie)

Co je to? Jedná se o stav, kdy se paprsky světla protínají v oblasti za sítnicí. To vede k tomu, že pacient vidí blízké objekty rozmazaně, zatímco vzdálené objekty se mu jeví jako ostré.
Projevy: Stejně jako u krátkozrakosti jsou hlavními symptomy bolest hlavy a únava očí.
Diagnóza a léčba: Hypermetropii můžeme léčit brýlemi, kontaktními čočkami nebo chirurgickým zákrokem (dochází ke změně zakřivení rohovky).

Krátkozrakost a dalekozrakost mají stejný rizikový faktor – rodinnou historii. Pokud mají vaši rodiče i prarodiče tyto obtíže, je bohužel velmi pravděpodobné, že je jednou budete mít také.
Průvodce zdravím očí, 1. část, hnědé hranaté dioptrie Oakley

Astigmatismus

Co je to? Astigmatismus často vzniká v souvislosti s jinými obtížemi se zrakem – jako je krátkozrakost nebo dalekozrakost – a způsobuje neostré vidění. Jeho příčinou je nerovnoměrné zakřivení rohovky nebo oční čočky.
Projevy: Vidění se stává rozmazaným při jakékoli vzdálenosti předmětu a může vést ke vzniku bolesti hlavy a nepříjemným pocitům v oblasti oka.
Diagnóza a léčba:
Váš optometrista vám může zajistit brýle či kontaktní čočky pro korekci astigmatismu (změnou způsobu, jakým se světlo do vašeho oka dostává). Jinou možností léčby je neinvazivní řešení, při kterém pacient nosí sadu speciálně navržených rigidních kontaktních čoček, které pomalu mění zakřivení rohovky.

Zelený zákal (glaukom)

Co je to? Glaukom je skupina očních onemocnění, jejichž podstatou je poškození zrakového nervu – tento malý chlapík přenáší veškeré informace z oka do mozku. Hlavním důvodem vzniku tohoto onemocnění je zvýšení nitroočního tlaku.
Projevy: V časných stádiích většinou glaukom nemá žádné projevy, neměli byste však podceňovat pravidelné návštěvy očního lékaře. Časem však pacienti zaznamenávají problémy se znakem: těžkou bolest očí, středně rozšířené zorničky, červené oči, atd.
Diagnóza a léčba: V časných stádiích je možné zpomalit či dokonce zastavit další rozvoj tohoto onemocnění pomocí léků. V pozdních stádiích je to možné pouze pomocí léčby laserem nebo operací. Úkolem všech těchto postupů je snížit hodnotu nitroočního tlaku. Smutnou zprávou je, že poškozený zrakový nerv je trvalým problémem.

Šedý zákal (katarakta)

Co je to? Katarakta je něco jako mrak před okem, který způsobuje zhoršení kvality vidění. Většinou se katarakta vytvoří pomalu a může postihnout jedno nebo obě oči.
Projevy: Projevy šedého zákalu zahrnují vybledlé a rozostřené vidění, potíže s viděním v noci nebo na jasném světle. Projevy onemocnění však závisí na jeho typu.
Diagnóza a léčba: Diagnóza může být stanovena po vyšetření očí. Časné fáze můžeme léčit pomocí brýlí, ale v případě, že nepomáhají, může být pacient dále léčen operací. Ta spočívá v odstranění zakalené oční čočky a její nahrazení čočkou umělou.  

Tupozrakost (amblyopie)

Co je to? Jedná se o problém s vývojem zraku, kdy se vidění na jednom oku nevyvine tak, jak by se vyvinout mělo. Onemocnění je způsobeno problémem ve spolupráci oka a mozku. S postupem času mozek začne ignorovat slabší oko a zaměří se pouze na to zdravé. Tupozrakost se objevuje především u dětí a mladších dospělých.
Projevy: Omezené vnímání vzdálenosti objektů – potíže s orientací v prostoru, s odhadováním vzdáleností, preference jednoho oka (mžourání, zavírání oka).
Diagnóza a léčba: Včasná diagnóza zvyšuje šanci na úspěch léčby. Tupozrakost bývá léčena pomocí brýlí nebo pásky přes oko – cílem je donutit dítě používat slabší oko.

Encyklopédia očných chorôb, 1. časť, dioptrické čierne okuliare Ray Ban

Tak tady to máte, jsme na konci tohoto lékařského článku. Doufáme, že jste se dnes dozvěděli něco nového a že přestanete podceňovat pravidelné očí prohlídky u lékaře. A pokud se chcete dozvědět více o tom, jak se starat o svoje oči, přečtěte si tento blog. V případě, že jste již dostali předpis na brýle a chcete si je koupit, v e-shopu eyerim najdete spoustu obrouček, barev, luxusních značek a také brýlí pro vaše malé ratolesti.