Světový den zraku (SDZ) je vždy jednou ročně druhý čtvrtek v říjnu. Tento den koordinuje IAPB pod globální inciativou VISION 2020. Zaměřuje se na problémy s nevidomostí a na vady zraku. Tento rok připadá SDZ na 14. října.

Světový den zraku každoročně poukazuje na důležitost zvyšování povědomí veřejnosti o slepotě a poruchách zraku, které jsou jedním z hlavních mezinárodních problémů veřejného zdraví. Na světě je zhruba 285 milionů slabozrakých nebo nevidomých lidí i přesto, že se dá 80 % zrakových postižení vyhnout. Pokud by každý z nás alespoň jednou ročně navštívil svého optometristu, osm z deseti lidí by díky včasné diagnostice nemuselo vůbec oslepnout.

Pokud však svůj zrak změřený máte, ale hodnoty svých dioptrií si nepamatujete, máme pro vás skvělou zprávu. Nemusíte chodit na žádné nové měření, díky naší bezplatné aplikaci Lens Scan si přesné hodnoty svých dioptrií změříte v pohodlí domova. Návod, jak na to a všechny informace o aplikaci Lens Scan se dozvíte ZDE.

Pro vaše oči chceme udělat opravdu maximum. Připomeňte si proto s námi Světový den zraku a zapojte se do soutěže o skvělé ceny na našem Instagramu!

A aby sme v tento deň neprispeli k ničeniu vášho zraku pozeraním na obrazovku počítača alebo telefónu, pripravili sme pre vás rýchly prehľad toho, ako je svet na tom so zrakom. Nájdete sa niekde v týchto číslach?

World Sight Day 2017

Chraňte své oči – zaslouží si to!