Světový den zraku (SDZ) je vždy jednou ročně druhý čtvrtek v říjnu. Tento den koordinuje IAPB pod globální inciativou VISION 2020. Zaměřuje se na problémy s nevidomostí a na vady zraku. Tento rok připadá SDZ na 12. října.

Světový den zraku každoročně poukazuje na důležitost zvyšování povědomí veřejnosti o slepotě a poruchách zraku, které jsou jedním z hlavních mezinárodních problémů veřejného zdraví. Na světě je zhruba 285 milionů slabozrakých nebo nevidomých lidí i přesto, že se dá 80 % zrakových postižení vyhnout. Pokud by každý z nás alespoň jednou ročně navštívil svého optometristu, osm z deseti lidí by díky včasné diagnostice nemuselo vůbec oslepnout.

Pokud však svůj zrak změřený máte, ale hodnoty svých dioptrií si nepamatujete, máme pro vás skvělou zprávu. Nemusíte chodit na žádné nové měření, díky naší bezplatné aplikaci Lens Scan si přesné hodnoty svých dioptrií změříte v pohodlí domova. Návod, jak na to a všechny informace o aplikaci Lens Scan se dozvíte ZDE.

5 rychlých cviků pro zdravé oči

Kvůli škole a práci se díváme do počítačů nebo mobilních telefonů až několik hodin denně, a když si chceme odpočinout, sáhneme opět po svých digitálních zařízeních. Navenek to možná vypadá jako relaxace, ale naše oči jsou stále stejně namáhané, aniž by si odpočinuly. Jak jim tedy dopřát pauzu? Tady je 5 jednoduchých cviků, které můžete provádět, ať jste kdekoli.

1) Jděte ven

Dopřejte svým očím změnu prostředí a jděte ven. Nemůžete? Žádný problém, kupte si zelenou rostlinu a postavte ji asi 6 metrů od stolu (bude se vám hodit při dalším cvičení).

2) Pravidlo 20–20–20

Každých 20 minut se na 20 sekund podívejte na něco, co je od vás vzdáleno asi 6 metrů – nejlépe na rostlinu z cvičení 1.

 

3) Mrkejte

Když koukáme do monitorů, méně mrkáme. Několikrát tedy zavřete a otevřete oči a pak si zkuste více všímat, jak často mrkáte.

4) Obrys čísla 8

Představte si v dálce velké číslo 8 Několikrát přejeďte očima jeho tvar – jednou pomaleji, jednou rychleji. Tyto pohyby jsou zcela odlišné od pohybů, které obvykle provádějí vaše oči.

5) Užijte si tmu

Dopřejte svým očím chvíli úplného klidu – zakryjte si oči rukama, třikrát se zhluboka nadechněte a vnímejte proudění energie.

5 rýchlych cvikov pre zdravé oči, ktoré možete robiť doma aj v práci

A abychom v tento den nepřispěli k ničení vašeho zraku díváním na obrazovku počítače nebo telefonu, připravili jsme pro vás rychlý přehled toho, jak je svět na tom se zrakem. Najdete se někde v těchto číslech?

World Sight Day 2017

Chraňte své oči – zaslouží si to!