Jakkoliv drsně to může znít, do léta zbývá ještě kupa času. I únor však dokáže nadělit několik jasných dní, během kterých slunce konečně na chvíli vysvitne a my můžeme načerpat pořádnou dávku vitaminu D. Vsadíme se, že během těchto dní máte často pocit, že musíte skoro šilhat, abyste byli schopní vidět chodník pod vašima nohama. Upřímně – nejsou zrovna tohle ty momenty, kdy si vzpomene na sluneční brýle z posledního léta, které vám leží v pokoji pod vrstvou pětiměsíčního prachu? Proč byste ale proboha měli nosit sluneční brýle v zimě? Tak teď je na nás, abychom vám předložili čtyři důvody, proč po nich sáhnout i během studených zimních měsíců.

1. Pojistka pro vaše oči

Slunce je hlavní hvězda našeho slunečního systému a jeho silné paprsky jsou schopné způsobit lidem řadu problémů. Věděli jste, že stejně jako pokožku si můžete spálit i oči? Oči spálené od sluníčka jsou červené, slzí a svědí. Nejedná se o zrovna příjemný stav, nicméně jeho vyléčení trvá jen pár dní. Pokud ovšem vystavujete oči přímému slunci bez ochrany pravidelně, můžou se k němu připojit i další komplikace ohrožující jejich zdraví.
Ať už se procházíte po nějaké roztomilé zimou ojíněné ulici, zabalení do desítky vrstev s horkou čokoládou v ruce, nebo zrovna na lyžích odvážně dobýváte zasněžené hory, nezapomínejte na vaše sluneční a zimní brýle. Nikdy. I když máte pocit, že je nepotřebujete. Sluneční brýle fungují jako bariéra před slunečními paprsky, které se odráží od sněhu. Kromě toho také chrání vaše oči před prachem, sněhem, nečistotami, ledem a tzv. sněžnou slepotou, která vás může postihnout prakticky kdekoliv. Ponechte si proto pozorování nebe na teplejší dny a tady a teď si radši nasaďte vlněnou čepici, na ruce natáhněte rukavice a oči schovejte za váš oblíbený pár brýlí.

2. Zlepšení zraku

Zbožňujete jízdu na saních po zasněžených kopcích, nebo snad raději objevujete nová města? Či dokážete šikovně zkombinovat obojí? Ať už je to tak či onak, vsadíme krk na to, že jakmile vystoupá slunce nad obzor, začnete mhouřit oči. Nezáleží na tom, co zrovna děláte nebo kde jste – stačí, že je to venku. Zimní slunce je oslnivé – často doslova. Někdy můžeme mít na chvíli dokonce pocit, že vůbec nevidíme nebo že se náš zrak krátkodobě zhoršil. Jak se s tím vypořádat? Něco nám říká, že odpověď už znáte – pomocí slunečních brýlí. Sluneční brýle vám umožní vidět jasněji a bez nepříjemného mhouření očí, které navíc vede k slzení. Brýle tak chrání oči i před ztrátou tolik potřebné vlhkosti. S oblíbeným párem slunečních brýlí budete mít pocit, že se vám zrak vylepšil. Zkuste to.

Prečo nosiť slnečné okuliare v zime

3. Snížení vysušování a namáhání očí a hlavobolu

Na suchý zimní vzduch jsme všichni zvyklí. Už jsme se naučili, že pokud chceme vystrčit nos z domu, krém na ruce a balzám na rty jsou nezbytností. Někdy však zapomínáme na to, že i naše oči se vysušují – obzvlášť venku. Oči, které jsou vystaveny přímému slunečnímu svitu, se unaví a začnou být nepříjemně napjaté, což může vést až k bolestem hlavy. Oku člověka vládne zornice, která rozhoduje, kolik světla se dostane k sítnici nacházející se v zadní části oka. Oční sítnice je velmi citlivá na světlo. Když je oko vystaveno velmi ostrému světlu, zornice se stáhne, aby jej před ním ochránila. Pokud je ovšem světlo příliš jasné, zornice není schopna ho dostatečně omezit, což vede k mžourání očí – tedy další snaze omezit přívod světla k očím. Mžourání očí pak vede k jejich přetěžování a k bolestem hlavy. Sluneční brýle slouží jako přímý štít, který chrání vaše oči, ať už se děje cokoli. Nezanedbávejte proto vaše parádní brýle a zabalte si je s sebou hned vedle krému na ruce!

4. Vyjádření vašeho stylu

Přestože jsou brýle součástí módního průmyslu již roky, od doby, kdy bylo nošení slunečních brýlí v zimě považováno za obrovské faux-pas, uběhlo teprve pár desetiletí. Jen jeden člověk dokázal tento děsivý módní hřích prominout – Anna Wintourová, ikona a vládkyně módy, která určuje trendy. Módní rebel, který nosí své brýle od značky Chanel jak v zimě, tak v interiéru. Máte pocit, že přitahujete více pohledů, než by vám bylo příjemné, jen proto, že jste si během jasného únorového rána nasadili pár slunečních brýlí? Výborně! Nezáleží na tom, zda jste muž či žena, dovolte si být ve vašem světě stejně odvážní a sví, jako byla (a stále je) Anna Wintourová.

Prečo nosiť slnečné okuliare v zime

Sluneční brýle nejsou pouze odrazem osobního vkusu, jsou také odrazem toho, jak moc vám záleží na vašem zdraví a zdraví vašich blízkých. Když pečujete o své tělo, nezapomeňte pečovat i o své oči! Později nám poděkujete.
Něco nám říká, že tento článek by ve vás mohl probudit touhu nevyhýbat se slunečním brýlím ani v zimě. Možná tu ale máme problém – máte pocit, že vaše letní sluneční brýle a váš zimní outfit k sobě úplně neladí? Nedělejte si starosti, jsme tu pro vás! Projděte si naše webové stránky. Určitě na nich objevíte ty pravé zimní sluneční brýle pro vás i váš životní styl.