Při nákupu slunečních brýlí se obvykle mnoho z nás zaměřuje na rám a barvu nebo odstín čoček. Velmi důležitým parametrem je ale ochranná vrstva UV, která chrání vaše oči před škodlivým UV zářením.

Co je to UV záření?

UV znamená ultrafialové světlo, které je neviditelnou součástí spektra elektromagnetického záření s vlnovou délkou od 100 nm do 400 nm. Rozdělujeme jej na tři typy: UVA, UVB a UVC. Zvýšená expozice UV záření může způsobit trvalé poškození očí, zánět rohovky nebo dokonce šedý zákal.

Hlavní rozdíl mezi každým UV zářením je jeho velikost a to, jak ovlivňuje naši pokožku.
UVA - UVA záření má nejdelší vlnovou délku a zasahuje hluboko do vrstev pokožky, což způsobuje vrásky a stárnutí. Převažuje během všech ročních obdobích - měli byste proto chránit vaši pokožku a oči po celý rok.
UVB - UVB záření má největší dopad na naše zdraví, nadměrná dávka UVB záření způsobuje popáleniny, zarudnutí nebo dokonce rakovinu kůže.
UVC - UVC záření má nejkratší vlnovou délku, což znamená, že neprochází atmosférickou zónou.

Příznaky poškození způsobené UV zářením
• Rozmazané vidění
• Bolest očí
• Zarudnutí očí
• Citlivost na světlo
• Dočasná ztráta zraku

Mýty a fakta o UV záření, nebezpečné UV záření, UV sluneční brýle, UV ochrana, UV záření, UV filtr, sluneční brýle, eyerim blog

MÝTUS č. 1 - V oblačném počasí nebo v zimě nemusím nosit sluneční brýle

Přibližně 90 procent UV paprsků proniká skrz mraky. UV paprsky se odrážejí od povrchů, jako je sníh, silnice, písek, voda i sklo. Sluneční brýle jsou zásadní ochranou očí za jakýchkoli povětrnostních podmínek. Dokonce až 50 procent UV záření může proniknout do oka, i když stojíte ve stínu.

MÝTUS č. 2 - Děti nemusí nosit sluneční brýle

Děti obvykle tráví více času venku než dospělí, protože mnoho dětských aktivit je založeno na pobytě venku, např. při hraní, sportech nebo chození do školy. Dětské oči jsou mnohem zranitelnější než oči dospělých, protože ještě nejsou dostatečně vyvinuté. K největšímu poškození sluncem bohužel dochází před dosažením věku 18 let. Naučte své potomky nosit sluneční brýle pokaždé, když jsou venku. Také je naučte, jak se o brýle starat.

Děti (zejména mladší než 2 roky) by měly být během slunečných dnů co nejvíce chráněny. Přímé sluneční světlo dopadající na citlivé dětské oko může vést k syndromu suchého oka nebo k zánětu víček a rohovky. Děti chtějí být jako dospělí - když vás uvidí, jak pravidelně nosíte sluneční brýle, jsou ochotni následovat váš příklad.

Mýty a fakta o UV záření, UV ochrana, UV filtr, dětské sluneční brýle, dětské brýle, polarizované sluneční brýle, eyerim blog

MÝTUS č. 3 - Všechny sluneční brýle mají filtr UVA nebo UVB

Špatná kvalita čoček nebo falešných slunečních brýlí má nedostatečnou ochranu před škodlivým UV zářením. Některé sluneční brýle jsou jen módní doplňky - nemají ochrannou funkci. Při nákupu slunečních brýlí vždy zkontrolujte, zda mají nálepku nebo štítek s UV ochranou a ujistěte se, že kupujete brýle od certifikovaného prodejce, jako je eyerim.

Každý kus brýlí, který společnost eyerim poskytuje, má 100% ochranu proti UV záření a dioptrické brýle nejsou výjimkou. Všechny dioptrické a sluneční brýle, které na eyerim najdete, mají tedy UV ochranu, která udržuje vaše oči v bezpečí před UV zářením.

MÝTUS č. 4 - Tmavší čočky znamenají lepší ochranu

Nenechte se zmást tím, že tmavší odstín čoček poskytuje lepší ochranu. I tmavé čočky bez UV ochrany mohou vaše oči poškodit. Tyto čočky rozšíří vaše zornice více než světlejší barva čočky a do vašeho oka pronikne více škodlivých paprsků, které způsobí poškození.

JAK ZMÍRNIT NAPĚTÍ OČÍ?

• Věnujte pozornost správnému osvětlení, nejen při čtení
• Zkuste při práci s počítačem nebo při sledování televize často mrkat
• Dělejte si pravidelné přestávky a po každé hodině si dejte pauzu od monitoru, nebo se můžete řídit pravidlem 20-20-20 - toto pravidlo vám říká, abyste si každých 20 minut udělali alespoň 20-sekundovou přestávku od pohledu na displej a dívali se na objekt vzdálený 20 metrů od vás

Mýty a fakta o UV záření, UV ochrana, UV filtr, hexagonální sluneční brýle Ray-Ban, polarizované sluneční brýle, eyerim blog

Při každodenní práci s počítačem byste měli chránit oči před škodlivým zářením z monitoru pomocí brýlí s ochranou proti modrému světlu. Pro ty, kteří nosí dioptrické brýle, přidejte svým brýlím ochrannou vrstvu proti modrému světlu. Tohle vylepšení nabízíme pro všechny modely na eyerim. Pokud nemusíte nosit dioptrické brýle, vyberte si imidžové brýle s čočkami bez dioptrií a stačí přidat ochrannou vrstvu proti modrému světlu.

Pokud trávíte většinu času venku, sluneční dioptrické brýle jsou pro vás tou pravou volbou. Sluneční dioptrie kombinují funkci dioptrických a slunečních brýlí, tedy zabezpečují korekci zraku a také UV ochranu.

Při jízdě, oslnění, tma, špatné povětrnostní podmínky, přímé světlo, zamlžené prostředí a mnoho dalších faktorů výrazně oslabují váš zrak. Brýle pro řidiče poskytují 100% ochranu proti UV záření a zvýrazňují barvy, kontrasty a obrysy vozovky.

Polarizované sluneční brýle poskytují další ochranu proti oslepujícím odrazům slunce od povrchů, jako jsou silnice, voda nebo dokonce i sníh. Polarizované sluneční brýle (nebo dokonce i polarizované dioptrické brýle) jsou ideální volbou pro sportovce nebo také řidiče.

Chcete-li mít oči v bezpečí a chránit je, je nutné nosit kvalitní sluneční brýle s UV ochranou. Nakonec sluneční brýle chrání vaše oči i před prachem nebo větrem. Najděte si na eyerim.cz ty vaše perfektní sluneční brýle.