Co je krátkozrakost (myopie) a jak se projevuje?

Krátkozrakost (odborně myopie) je jedna z nejčastějších očních chyb (diagnostikuje se u více než 30 % lidí a jejich počet stále roste). Jedná se o stav, kdy bez problémů vidíte blízké objekty, ale vzdáleněji se vám zdají neostré. Vzdálenost, na kterou krátkozraký člověk dobře vidí, je tím kratší, čím je chyba větší. Příznaky krátkozrakosti mohou být například i bolesti hlavy, protože krátkozraký člověk se musí namáhat, aby svou pozornost zaostřil na vzdálenější objekty.

Rozdíl mezi krátkozrakostí a dalekozrakostí:

- Krátkozraký člověk vidí obraz v dálce rozmazaně, dalekozraký vidí hůře blízké předměty.

- Při dalekozrakosti se obraz promítá za sítnicí, při krátkozrakosti před sítnicí.

- Krátkozraký člověk by měl nosit brýle s rozptylnou čočkou ("minusky"), dalekozraký se spojnou čočkou ("plusky").

Co způsobuje krátkozrakost?

Nikdo zatím nezná přesné příčiny krátkozrakosti, ale obecně platí tvrzení, že krátkozrakost je geneticky vrozená chyba, kterou však mohou ovlivňovat i tzv. environmentální příčiny, jako například časté čtení ve špatném osvětlení či z velmi malé vzdálenosti, sledování televize či práce na počítači. Krátkozraké oko je delší, než by mělo být, a proto nedokáže zobrazovat obrazy na sítnici ostře a jasně. Tato porucha zraku nejčastěji vzniká v dětském věku nebo v pubertě, ale může se zjistit i mnohem později (mezi 20-25 rokem života). 

Test – jak zjistit krátkozrakost?

Pokud máte podezření, že trpíte krátkozrakostí, rozhodně vám doporučujeme navštívit očního lékaře, jehož profesionální znalosti a vybavení vám dají jednoznačnou odpověď. Pokud byste se však dříve chtěli otestovat i sami doma, je to jednoduché. Vytiskněte si obrázek níže na velikost A4, zavěste jej na zeď a postavte se přibližně čtyři metry od něj. Zakryjte si rukou jedno oko (pokud už nosíte dioptrické brýle, nechte si je, ale překryjte si oko například papírem) a pusťte se do čtení písmen z prvního obrázku. Postupujte po jednom řádku shora dolů. Totéž udělejte is druhým okem. Pokud dokážete přečíst i nejspodnější řádek, vaše vidění do dálky by mělo být v pořádku. Pokud však od některého řádku nevidíte ostře, možná potřebujete brýle nebo vyšší dioptrie. Jakýkoli domácí test je však pouze orientační, přesnou diagnostiku nechte na lékaře.

Jak zlepšit krátkozrakost?

  • Brýle do dálky

Pokud jste na sobě či svém dítěti zpozorovali příznaky krátkozrakosti, nečekejte a navštivte očního lékaře. Pokud se onemocnění potvrdí, předepíše vám lékař recept na brýle do dálky (na předpisu se tento stav označuje s minusovým znakem (-) a tyto čočky se označují jako "minusové čočky", nebo hovorově "minusky"). Brýle samozřejmě vadu pouze korigují, neodstraňují ji.

  • Laserová operace očí

Metodou odstranění krátkozrakosti je například laserová operace, která dokáže korigovat krátkozrakost úplně a na dlouhou dobu. Již po 12 hodinách od bezbolestného laserového zákroku se přitom můžete vrátit k běžným činnostem a to s ostrým a jasným zrakem. Tato alternativa však není automaticky vhodná pro každého a mnohé pojišťovny ji navíc ani nehradí, čímž se stává finančně náročnější.

  • Cviky na krátkozrakost

Oko má svaly, které také potřebují posilovat, jinak ochabnou a zrak se zhoršuje. Trénink očních svalů pomáhá udržovat zrak v dobrém stavu a oddálit nošení dioptrických brýlí, případně udržet současný stav zraku a zabránit přibývání dalších dioptrií.

1) Prst na nos

Špičku ukazováčku přiložíme ke špičce nosu – prst je přitom rovnoběžný s podlahou. Bez mrkání zaměříme pohled na špičku prstu. Prst držíme na špičce nosu, pohled se koncentruje na něj. Pomalu se zhluboka nadechneme a vydechneme. 1-3 opakování.

2) Pravidlo 20-20-20

Každých 20 minut se 20 vteřin dívejte na něco, co je od vás vzdáleno 20 stop (cca 6 metrů) – ideální na rostlinu ze cvičení 1.

 

 3) Mrkejte

Když koukáme na monitory, mrkáme méně. Takže několikrát pomalu zavřete a otevřete oči a pak si zkuste více všímat, než často mrkáte.

4) Obrys čísla 8

Představte si někde v dálce velké číslo 8. Očima jeho tvar několikrát přejeďte - jednou pomaleji, jednou rychleji. Tyto pohyby jsou úplně jiné než ty, které obvykle vaše oči dělají.

5)  Kroužení očima

Podívejte se před sebe a očima kružte ve směru hodinových ručiček. Opakujte 4krát, nechte oči odpočinout a totéž opakujte na druhou stranu. Cvik můžete zkusit i se zavřenýma očima.

O svůj zrak se musíme starat - máme jenom jeden. Proto vám na eyerim nabízíme ty nejkvalitnější dioptrické brýle přesně pro vás!