Pravděpodobně jste již viděli spoustu článků o tom, jak si zlepšit zrak, a ve většině z nich vám radili jíst hodně mrkve a nedívat příliš mnoho na obrazovky počítače. I když jsou některé z těchto běžných rad rozhodně užitečné, u těch ostatních jde jen o mýty, díky kterým lidé stále oddalují návštěvu očního lékaře. Je v tom někdy pořádný zmatek, a proto jsme tu pro vás se skutečnými radami.

8 tipů jak si zlepšit zrak

1) Vitamíny pro zdravý zrak

Jednoduše jíst více mrkve naprosto nestačí, ale dávat si pozor na živiny, které dáváte svému tělu umí být velmi nápomocné když jde o zlepšení zraku. Tak jako všem ostatním částem vašeho těla, i vašim očím prospívají určité živiny. Pro dobrý zrak si sledujte příjem vitamínů A, C a E i minerálů jako jsou zinek a měď. Zabránit negativním účinkům slunce na oči pomůže, dbáte-li na dostatečný přísun antioxidantů - jmenovitě beta-karotenu (který naleznete v té pověstné mrkvi, ale také v dýni a sladkých bramborách), zeaxanthinu a luteinu (česnek, cibule, kapari). Pro oči jsou obecně dobré i vaječné žloutky, listová zelenina, borůvky, hrozny, sušené meruňky, hrách či brokolice a dostatek čisté pitné vody.

2) Oční jóga

Oko má svaly, které také potřebují posilovat, jinak ochabnou a zrak se zhoršuje. Oční jóga pomáhá udržovat zrak v dobrém stavu a oddálit nošení dioptrických brýlí, případně udržet současný stav zraku a zabránit přibývání dalších dioptrií. Její každodenní praktikování může také pomoci předejít oční únavě a přispěje k zachování dobrého zraku bez zbytečné únavy.

Pro provedení samotných cviků se nezapomeňte rozcvičit - zavřete oči a kývejte hlavou dopředu, dozadu, ze strany na stranu a dokola. Tím si uvolníte ztuhlou krční páteř a necháte oči odpočinout. Následně si vyberte cviky, které vám vyhovují:

✓ Prst na nos

Špičku ukazováčku přiložíme ke špičce nosu – prst je přitom rovnoběžný s podlahou. Bez mrkání zaměříme pohled na špičku prstu. Prst držíme na špičce nosu, pohled se koncentruje na něj. Pomalu se zhluboka nadechneme a vydechneme. 1-3 opakování.

✓ Pravidlo 20-20-20

Každých 20 minut se 20 vteřin dívejte na něco, co je od vás vzdáleno 20 stop (cca 6 metrů) 

✓ Mrkejte

Když koukáme na monitory, mrkáme méně. Takže několikrát pomalu zavřete a otevřete oči a pak si zkuste více všímat, než často mrkáte.

✓ Obrys čísla 8

Představte si někde v dálce velké číslo 8. Očima jeho tvar několikrát přejeďte - jednou pomaleji, jednou rychleji. Tyto pohyby jsou úplně jiné než ty, které obvykle vaše oči dělají.

✓ Kroužení očima

Podívejte se před sebe a očima kružte ve směru hodinových ručiček. Opakujte 4krát, nechte oči odpočinout a totéž opakujte na druhou stranu. Cvik můžete zkusit i se zavřenýma očima.

3) Oční zábal

Každý by si měl jednou za čas dopřát wellness – a vaše oči by neměly být výjimkou! Udělejte si proto alespoň jednou týdně oční zábal pomocí vlhké látky namočené v teplé vodě. Pokud máte dostatek času, zábal nechte působit i půl hodiny. Pokud ne, postačí také 5 či 10 minut.

4) Redukování času za počítačem

Tato řada není ničím překvapivá, ale je velmi důležité si ji připomenout. Pokud celý den pracujete s počítačem, můžete na sobě pozorovat bolesti hlavy, suché a podrážděné oči, problémy se soustředím se či s kvalitou spánku. Proto je dobré si každou hodinu dát alespoň 10 minutovou pauzu, kdy se podíváte do dálky. Zkuste se také vyhnout používání elektroniky, není-li zcela nezbytné – ne, že hned po práci chytíte telefon a strávíte na něm celý zbytek večera. Mnoho elektronických zařízení má také tzv. „noční režim“, jehož světlo méně zatěžuje oči. Udržujte si jas obrazovky na optimální hladině – ne příliš nízké, abyste nemuseli mhouřit, ale ani ne příliš vysoké, aby vás neoslepovala.

Pokud jste nuceni trávit za počítačem několik hodin vkusu, praktickou pomůckou jsou dioptrické brýle na počítač s filtrem modrého světla (nebo i brýle na počítač bez dioptrií) na eyerim. Filtrováním modrého světla, které vyzařují vaše elektronická zařízení, pomůžete vašim očím, aby nebyly tak unavené či podrážděné.

5) Aplikace tepla a masáž očního okolí

Velice příjemným a blahodárným zvykem, který pomáhá jak očím, tak i vašemu celkovému relaxu, je aplikace tepla. Jak na to? Pošouhnete si o sebe dlaně, abyste vytvořili teplo a poté je přiložte na přivřené oči během několika sekund (opakujte 3krát).

Pokud vás trápí bolest hlavy či oteklé oči, vyzkoušejte obličejovou masáž! Nejprve na obou stranách obličeje najděte lymfatické žlázy, které odvádějí nadbytečnou tekutinu. Masáž začněte jemným tlakem konečky prstů na linii čelisti, následně postupujte směrem nahoru, než se dostanete ke spánkům. Opakujte na obou stranách obličeje. Následně si na prstenník naneste malé množství očního krému a malými krouživými pohyby ho jemně vklepejte do pleti kolem kontur očí – postupujte od vnitřní části okasměrem k vnější části obočí (nikdy ne však přímo pod okem).

6) Výběr správných dioptrických skel

Brýle koupené u pokladny v supermarketu podle metody „vidím s nimi = kupuji“ je jedna z nejhorších věcí, které můžete svým očím udělat. Nesprávně zvolené dioptrie (a další hodnoty jako vzdálenost zornic či cylindr) mohou váš zrak výrazně poškodit. Jakmile pocítíte zhoršený stav zraku, navštivte očního lékaře. Pokud vám diagnostiuje poruchu zraku, rovnou vám vypíše i recept, který bude obsahovat hodnoty dioptrií pro obě vaše oči.

Obecně, čím dál od nuly ta čísla jsou, tím více korekce váš zrak potřebuje. Kladná čísla znamenají dalekozrakost, záporná zase krátkozrakost. Čím větší jsou vaše dioptrie, tím tlustší skla budete pravděpodobně potřebovat. Dalšími údaji na předpisu mohou být hodnoty astigmatismu (cylindr a jeho osa) a vzdálenosti zornic (PD) (pokud toto číslo nenajdete na předpisu od lékaře, nemějte strach – změřit vzdálenost zornic je velmi jednoduché). Zjistěte vše, co potřebujete vědět o dioptrických čočkách na eyerim!

7) Výběr vhodného rámu

Pokud jste právě zahájili hledání vhodných dioptrických brýlí, i takový detail jako je výběr dioptrického rámu, může mít opad na váš vizuální komfort a celkový zrak. Přemýšlejte nad tím, co od svých nových dioptrických brýlí chcete, a jak je skloubíte se svým obvyklým stylem. Jaký je váš cenový limit? Jsou nějaké značky, od kterých se vám brýle líbí? Jaké rámy se hodí k vaší tváři? A jak si vybrat správnou velikost rámu?

Kromě toho pamatujte, že to není jen o vzezření ale io funkčnosti – materiály použité na rámy i skla konkrétních dioptrických brýlí jsou také důležitým faktorem. Důležitá jsou i dioptrické čočky, které se do rámu budou vkládat – ne každá čočka má stejnou tloušťku a tudíž nemůže být vložena do jakéhokoli rámu. Ničeho se nemusíte bát, pokud máte dotazy, náš zaškolený zákaznický servis vám ochotně poradí!

8) Pravidelná návštěva očního lékaře

Již několikrát jsme si řekli, jak důležité jsou pravidelné prohlídky u očního lékaře. Pokud vám lékař řekne, že potřebujete dioptrické brýle, prosím, poslechněte jej. Dioptrické brýle či kontaktní čočky jsou vytvořeny k tomu, aby napravily problémy způsobené poškozeným zrakem. A nejenže díky nim lépe vidíte, ale také ušetříte oči před neustálou námahou - což zabrání tomu, aby se váš zrak dále zhoršoval. Problémy se zrakem rozhodně není třeba ignorovat, právě naopak – pokud vidíte rozmazaně nebo zpozorujete jiné potíže, nejlepší je začít tento problém řešit co nejdříve.

Pečovat o své oči opravdu není až tak náročné. I pokud máte dokonalý zrak, opatrnost se vždy vyplácí – ujistěte se, že dopřejete svým očím jednou za čas i odpočinek a dáváte si na ně pozor. Pokud váš zrak už není tak skvělý, jak kdysi býval, nezoufejte! Co kdybyste se zkusili podívat na eyerim a vybrali si brýle, které vaše oči ochrání? Máme dioptrické brýle pro každý typ obličeje a slnuneční brýle ke každému stylu - výběr je jen na vás.