Každý lyžař či snowboardista ví, jak důležitý je perfektní přehled a že omezená viditelnost může proměnit den na sjezdovce ve velmi nepříjemnou zkušenost. Lyžařské brýle jsou stejně důležité jako vaše bunda či kalhoty, a měli byste je proto vybírat pečlivě. V tomto článku najdete všechny rady, které potřebujete, a povíme si také o funkcích a vlastnostech, které je při pátrání po těch správných lyžařských brýlích nutné vzít v potaz.

#1 Přizpůsobte se počasí, které vás čeká

how to choose perfect snow goggles season 2017/18

Jedním z nejdůležitějších faktorů, na které je při koupi nových lyžařských brýlí nutné brát ohled, je počasí, ve kterém se budete pohybovat. Na trhu jsou desítky různých barevných skel, z kterých lze vybírat. Ta či ona barva může sice pasovat k vaší zimní bundě o něco lépe, každá ovšem filtruje světlo odlišně a každá poskytuje jedinečné výhody v jiném typu počasí a za jiných světelných podmínek. Existují tři hlavní kategorie skel – každá kategorie je vhodná pro jiné počasí.

S1: Oblačno / Zataženo
Tato skla poskytují perfektní výhled při špatné viditelnosti. Skla kategorie S1 jsou pro vás to pravé tehdy, když hustě sněží nebo když se projíždíte po sjezdovce po západu slunce.
S2: Proměnlivé / Nestálé počasí
Nejčastěji kupovaný typ skel, který zvládne různé světelné podmínky. Poskytuje perfektní výhled, ať už je slunečno či zataženo, a krásně se vypořádá i s tím, až se na sjezdovku začnou vkrádat odpolední stíny.
S3: Jasné / Slunečné počasí
Kromě 100% blokace škodlivých UV paprsků poskytuje vysoké zbarvení vlastní této kategorii také maximální ochranu proti oslnění a zaručí vám pohodlný výhled i ve velmi dobrém počasí.

Více flexibility nabízí fotochromatická skla, která jsou schopné ztmavit či zesvětlit svůj odstín dle intenzity slunečního světla, kterému jsou vystaveny. Podobné fotochromatickým sklům jsou unikátní skla Oakley Prizm technology. Ta se přizpůsobují měnícím se světelným podmínkám pomocí blokace vlnové délky strategické barvy, což je činí výjimečně univerzálními. Další možností je vsadit na lyžařské brýle vybavené technologií výměny skel, která umožňuje okamžitou výměnu skla v reakci na aktuální počasí.

Kategorie skel vs. VLT

Ako spravne vybrat lyziarske okuliare na sezonu 2017/18
Jak jsme již zmínili, výběr odstínu skla vašich lyžařských brýlí se bude lišit podle toho, kolik slunečního světla v daný den očekáváte. Množství přeneseného světla se měří pomocí tzv. světelné propustnosti neboli VLT (visible light transmission). Ta se udává v procentech. Čím nižší procento VLT, tím tmavší odstín daná skla mají. Z tohoto důvodu je ve zhoršených světelných podmínkách nejlepší používat skla s vysokým procentem VLT a za jasného a slunečného počasí naopak skla s nízkým procentem VLT. Na eyerim si můžete zkontrolovat jak VLT, tak i kategorie všech typů skel vyráběných světovými značkami jako je Oakley, Cebe, Bolle, Smith a další. 

#2 Myslete na pohodlí

how to choose perfect snow goggles season 2017/18
To, že máte lyžařské brýle, které ochrání vaše oči a zlepší váš výhled, je samozřejmě dobré. Neměli byste ovšem zapomínat ani na pohodlí. Věnujte proto při výběru brýlí pozornost i následujícím vlastnostem a funkcím:

Větrání (odmlžování) – Tato vlastnost je nezbytná pro to, aby se brýle nezamlžovaly. Dovoluje vzduchu uvnitř brýlí volně cirkulovat a zlepšuje tak regulaci tepla. Všechny lyžařské brýle, které jsou vybaveny technologií anti-fog, nabízí dlouhotrvající výhled bez zamlžení a maximální komfort.
Pěna – Ujistěte se, že pěna kopíruje křivky vašeho obličeje a nevytváří tlakové body. Zamyslete se také nad pořízením brýlí s dvojitou či trojitou hustotou pěny, která se vytvaruje dle vašeho obličeje a zajistí tak, aby brýle seděly bezpečně a přitom pohodlně.
Pásek – Většina lyžařských brýlí má široký protiskluzový pásek, který lze nastavit tak, aby odpovídal obvodu vaší hlavy.
Kompatibilita s helmou – Při kontrole toho, zda vám vybrané lyžařské brýle padnou, si dejte pozor na kompatibilitu s vaším helmou. Brýle, s páskem upevněným kolem helmy, by měly pohodlně přiléhat k vaší tváři. Většina lyžařských brýlí, které nabízíme, je kompatibilní s helmami od všech předních výrobců včetně Bolle, Giro, Anon, K2 či Smith.
OTG (Over The Glasses) – Vlastnost důležitá pro všechny uživatele dioptrických brýlí. OTG obroučky jsou navrženy tak, aby se nosily přes další brýle. Jsou větší a hlubší než ty klasické. Jedná se o výrazně levnější variantu ke koupi brýlí, jež by byly vybaveny dioptrickým sklem na předpis. 

#3 Vyberte si správnou velikost

how to choose the perfect snow goggles season 2017/18
Při výběru lyžařských brýlí je nezbytné vybrat si takovou velikost obrouček, která odpovídá velikosti vašeho obličeje. Většina lyžařských brýlí je vyráběna ve standardní velikosti (M) a je zpravidla určená jak dospělým, tak i teenagerům. Tato velikost vyhovuje většině lidí, a je proto velice pravděpodobné, že to bude ta správná i pro vás.

Velká velikost (L) brýlí má širší, delší a hlubší obroučky, které sednou lidem s větším obličejem. Naopak malá velikost (S) brýlí má obroučky užší, kratší a mělčí. Velikost S je určena pro děti, mládež a dospělé s menším obličejem.

Při výběru lyžařských brýlí se nejdříve zaměřte na typ (kategorii) skla, které budete pro dané místo a čas v roce, kdy se plánujete po sněhových pláních prohánět, potřebovat. Dále prozkoumejte dodatečné funkce, které byste mohli potřebovat – jako například odmlžování, ventilaci či HD optické technologie. Nezapomeňte také zapátrat po jakémkoliv stylu či barvě, které lahodí vašemu oku – k výběru jsou desítky. Pokud chcete vidět celou naši kolekci lyžařských brýlí pro sezónu udělejte to co nejdřív - přípravit se na zimnou sezonu je vždycky výhodou.