Lyžařské brýle jsou životně důležitou součástí výbavy každého snowboardisty či lyžaře. Pokud chcete, aby vám vydržely déle než jen jednu sezónu, měli byste se o ně náležitě pečovat. Čištění lyžařských brýlí je velmi jednoduché a nepotřebujete k němu žádné speciální vybavení. Zde je 5 základních rad, které vám pomůžou zvládnout denní péči o vaše brýle na jedničku.

#1 Dostali jste k brýlím pouzdro? Používejte ho.

Téměř každý z výrobců brýlí, které jsou na eyerim k dispozici, nabízí i nějaký druh úschovného pouzdra. Ty krásné lyžařské brýle, které jste si právě pořídili, si totiž opravdu nezaslouží být poškrábány nebo poškozeny. Měli byste proto dbát na to, aby byly vždy, když je nepoužíváte, uloženy hezky v bezpečí.

#2 Co dělat a nedělat při čištění vnějšího skla

Sníh, led a déšť dokáží velmi jednoduše pokazit výhled. K čištění vnějšího skla vašich brýlí nepotřebujete nic speciálního. Nejlepší je sníh jednoduše setřást a ponechat sklo přirozeně uschnout. K čistění skla pomocí hadříku z mikrovlákna či látkového sáčku od brýlí, ať už jejich otíráním či drhnutím, byste měli přistoupit až poté, co sklo samo od sebe uschne.
Rychlý tip: Pokud je na sklu led, zkuste jej před čištěním zahřát. Vsuňte brýle do bundy nebo sklo zahřejte vlastním dechem. Tímto způsobem zabráníte tomu, aby se při čištění poškrábalo.

Nikdy nečistěte vaše brýle rukavicí nebo obyčejným hadříkem. Tyto materiály by mohly sedřít nebo nenávratně poškrábat reflexní nátěr na sklu. Ani sníh není tím správným pomocníkem. Skládá se z ledových krystalků a navíc často obsahuje částečky špíny, které by mohly způsobit víc škody než užitku.

ako sa starat o lyziarske okuliare oakley prizm5 tipov ako sa starat o lyziarske okuliare

#3 Věnujte zvláštní pozornost vnitřnímu sklu

Čistění vnitřního skla je trochu odlišnou záležitostí. Mnoho výrobců pokrývá vnitřní sklo speciálním nátěrem  který má bránit jeho zamlžování a který by mohlo jakékoliv otírání snadno poškodit. Nejlepším způsobem, jak zajistit, že tento nátěr zůstane tam, kde má, je nechat vnitřní sklo pokud možno na pokoji. Někdy si však prach či sníh do brýlí najdou svou cestičku a pak je zapotřebí se s nimi vypořádat. V takovém případě nejdříve sníh vyklepejte a nechte sklo pořádně oschnout. Pokud byste ho otírali, zatímco je ještě vlhké, mohli byste ze skla setřít i speciální nátěr proti zamlžování. A to určitě nechcete.

#4 Mějte náhradní pár

Mít na sjezdovce po ruce náhradní pár brýlí se může hodit, a to nejen kvůli proměnlivým povětrnostním podmínkám. Když spadnete a sníh se vám do brýlí dostane, můžete jednoduše popadnout svůj náhradní pár a vesele se vrátit na sjezdovku, zatímco druhý pár necháte v klidu a bez nebezpečí poškození oschnout.

#5 Kvalita vydrží déle

Pokud víte, jak se o své brýle starat, vydrží vám déle než jednu sezónu. Kvalita značky a brýlí samotných je nicméně také důležitá. Lepší brýle vydrží déle. Ty levnější vás na sjezdovku nebudou doprovázet navěky. Proto nabízíme na eyerim širokou škálu značek lyžařských brýlí vyrobených těmi předními lídry na trhu, kteří se zaměřují na technologickou preciznost, jasný výhled a maximální požitek z lyžování. Neměli byste nicméně zapomínat, že i lyžařské brýle vyrobené z vysoce kvalitních materiálů potřebují péči a ochranu.

5 tipov ako sa starat o lyziarske okuliare

Lyžařské brýle jsou vyráběny speciálním způsobem a potřebují proto i speciální péči. Však jste za ně zaplatili slušné jmění z dobrého důvodu. Pokud si nechcete kupovat každou sezónu nové, je zapotřebí, abyste o ně pečovali. Následujte náš jednoduchý návod a váš oblíbený pár brýlí s vámi zůstane ještě po mnoho let. Pokud vaši lyžařskou výbavu stále pouze sestavujete, tak si přečtěte o tom, načež se pří výběru zaměřit - vše se dozvíte v tomto článku.