Vítejte do naší video série Go. Explore. See. Přidejte se k nám a objevte krásy naší planety Země, zatímco vás vizuálně zavedeme na místa po celém světě. V první epizodě vás vezmeme do ulic moderního Istanbulu – hlavního města Turecka.

Istanbul, známý pro obyvatele západních zemí také jako Město dvou tváří či Brána Orientu, je tureckým největším městem. Rozpíná se po pobřežích evropského i asijského kontinentu a je častou zastávkou pro mnoho cestovatelů mířících do Asie. Při zpáteční cestě z našeho putování napříč Iránem jsme se rozhodli udělat si před naším letem do Evropy v Istanbulu jednodenní přestávku a prozkoumat ulice tohoto magického místa.

 

Kdy a kde

Nejlepším obdobím roku pro návštěvu tohoto překrásného města je rozhodně jaro. Příjemné teplo a lahodný jarní vánek Vám budou dělat společnost během vašich toulek po malých uličkách, posezení v čajovnách nebo odpočinkových odpolední v zelených parcích.

Jedním z nejkrásnějších míst, které jsme navštívili, bylo náměstí Sultanahmet. kde může každý vychutnat krásu mešity Hagia Sofia, z které je nyní muzeum, nebo obdivovat mou nejoblíbenější. -Modrou mešitu. Vzpomínám si na husí kůži, která nám naskočila při naslouchání volání k modlitbě, jenž přicházelo ze všech stran. Jen se usaďte na vonící trávu, dopřejte si doušek tradičního tureckého čaje, pořádně se rozhlédněte kolem sebe a na několik hodin si užijte tu úžasnou podívanou.

go explore see turkey istanbul eyeweargo explore see travelling with eyerim

Pokud vás víc láká nakupování, nezapomeňte navštívit Velký bazar, největší tržnici ve městě, a ztratit se v jeho malých pasážích. Najdete zde cokoliv, co vás napadne. Od šperků po koberce, čaj či koření. Vychutnejte si toto nakupování naplno. Obchodování s místními je zábava a jakmile přijde na smlouvání, zdejší obchodníci prostě milují přetahovanou.

Ti z vás, kteří shledají Velký bazar příliš hlučným a přelidněným, si můžou odpočinout v parku Gülhane, který se nachází těsně u centra města. Popovídejte si s místními, užijte si dech beroucí výhled a ponořte se do kouzla okamžiku. Je neuvěřitelné, jak jedinečný výhled toto místo skýtá – jeden kontinent po pravé ruce, druhý po levé. Oba vzdálené pouhých pár minut od vás.

go explore see turkey istanbul eyeweargo explore see turkey istanbul eyeweargo explore see turkey istanbul eyewear
Nepřehlédněte Galatský most – jeden z hlavních symbolů Istanbulu. Tento most je oblíbeným místem místních obyvatel, kteří sem každé ráno chodí rybařit a utváří tu velké davy. Na jedné straně mostu je bazar, druhá strana je domovem obchodníků prodávajících ryby na rybím trhu, kde můžete okusit místní specialitu. Překvapení – není to kebab, ale tradiční pečená ryba v bochníku chleba. Jakmile se dostanete do poloviny trhu, naskočte na loď – tradiční způsob dopravy v Istanbulu, překonejte majestátný Bosporský průliv a během pár minut se ocitnete v asijské části města.

Istanbul je rozhodně jedna z našich nejoblíbenějších evropských destinací. Má neopakovatelnou atmosféru doplněnou o stovky úzkých špičatých minaretů a kopulí protkávajících celé město. Šarm Istanbulu v kombinaci s pohostinností místních obyvatel se vám dostane pod kůži a pokaždé, když toto magické místo navštívíte, vaše touha ho znovu spatřit jen vzroste.

Věříme, že dnešní epizoda Go. Explore. See. vám umožnila okusit alespoň špetku z nepřekonatelné atmosféry, kterou Istanbul oplývá. Příští měsíc vás vezmeme na cestu do romantických uliček řeckého ostrova Santorini a společně prozkoumáme jeho autentické bílo-modré domy. Brzy na viděnou!