Oslnění, tma, špatné povětrnostní podmínky, přímé světlo, mlhavé prostředí a mnoho dalších faktorů významně oslabují lidský zrak. Správné brýle pro řidiče zvládnou všechna tato úskalí, jsou skvělým pomocníkem za volantem a zvyšují vaši bezpečnost.

Brýle pro řidiče proto nejsou jen pro imidž, ale jsou řádným doplňkem, který při jízdě pomáhá. Existuje řada speciálních brýlí, například brýle pro jízdu v noci anebo jízdu v mlhavém počasí.

eyerim si pro vás ve spolupráci s Peugeot připravil krátké video, ve kterém vám ukážeme, jak si vybrat správné brýle za volant. 


1. RÁM: Periferní vidění je důležité

Rám je při výběru brýlí důležitý, protože velké velké rámy zabraňují perifernímu vidění a zvyšují riziko nehody. Obruby s velkými čočkami a tenkými bočnicemi (například Aviator nebo Mike z eyerim collection) jsou při nákupu brýlí dobrou volbou. Chrání vaše oči před světlem dostatečně a přitom umožňují uvedené periferní vidění.

dioptrické brýle, eyerim collection, model MIKE, řidičské brýle, eyerim blogsluneční brýle, Ray-Ban Aviator Gradient, řidičské brýle, eyerim blog

2. BARVA ČOČEK: Zvýšení kontrastu a zlepšení viditelnosti

Barva čoček je stejně důležitá jako rám. Nesprávně vybraná barva může ovlivnit viditelnost a snížit vizuální kontrast. Tmavé čočky (speciálne zrcadlové) nejsou vhodné pro jízdu v oblačném počasí nebo za špatných světelných podmínek - čím tmavší čočky, tím menší procento světla projde. Dalším příkladem nevhodných čoček jsou růžové nebo modré čočky - mohou změnit vzhled okolních barev při nošení. Naopak, ideální barvy pro řidiče jsou šedé nebo hnědé (polarizované), protože jsou neutrální a nejméně zkreslují okolní barvy. Mnoho brýlí, které jsou určeny pro jízdu v noci (nebo špatné světelné podmínky), jsou také žluté nebo jantárové, protože přispívají ke zvýšení barevného kontrastu a rozlišení.

• Gradientní čočky
Další vhodnou volbou jsou brýle, které mají gradientní barvu čočky, protože vám poskytnou lepší výhled na silnici (ztmaví jasnou oblohu a ponechají přirozenou barvu palubní desky bez zkreslení).

Řidičské brýle, brýle pro řidiče, řidič, brýle, sluneční brýle, eyerim blog

3. DIOPTRICKÉ ČOČKY: Vidět každý detail                                               

• Sluneční dioptrie: Vyměnit brýle?

Není třeba. Pokud nosíte dioptrické brýle nebo čočky a vyměňujete si sluneční brýle za dioptrické během jízdy, sluneční dioptrie jsou pro vás skvělým řešením. Kombinují korekci zraku s UV ochranou, tedy kombinují funkce slunečních a dioptrických brýlí v jednom rámu. Jedny brýle mohou vyřešit jak korekci zraku, tak nepříjemné oslnění slunečními paprsky.

• Multifokální brýle: Ostré vidění na všechny vzdálenosti

Multifokální (progresivní) čočky korigují jak dalekozrakost, tak krátkozrakost. Hlavní výhodou multifokálních čoček je plynulý přechod mezi viděním na blízko a na dálku bez nutnosti měnit brýle. Jedním pohledem uvidíte ostře na všechny vzdálenosti, což významně přispívá k bezpečnosti jízdy.

4. VLASTNOSTI SPECIÁLNÍCH ČOČEK: Přidejte svým brýlím další funkce

• Polarizované čočky
Polarizované čočky jsou také skvělou volbou pro řidiče. Speciální filtr zabraňuje nepříjemnému odrazu slunečního světla přímo do očí a jejich oslepení. Na dioptrické brýle si tedy můžete přidat také polarizační vrstvu.

• Antireflexní vrstva
Dobrým pomocníkem při jízdě v noci je také antireflexní vrstva čoček, která eliminuje odrazy a záblesky světla, zvyšuje kontrast vidění a snižuje únavu očí. Další výhodou antireflexní vrstvy je odpuzování mastnot, co udržuje brýle čisté po delší dobu. Tato vrstva může být přidána na všechny dioptrické brýle z eyerim collection.

Řidičské brýle, dioptrické sluneční brýle, fotochromní vrstva, polarizované brýle, antireflexní vrstva čoček, eyerim blog

Doufáme, že těmito tipy přispějeme nejen k jasnějšímu výběru brýlí, ale také k jasnějšímu zraku řidiče a bezpečné jízdě. V e-shopu eyerim najdete širokou škálu brýlí, které jsou vhodnou cestovní pomůckou - nejen pro zdraví vašeho zraku, ale také pro maximální bezpečnost za volantem. Šťastnou cestu!