Každý, kdo nosí brýle, se častokrát velmi netěší na příchod chladného a vlhkého počasí. Důvod je zejména jeden – věčně zamlžené brýle! Tento otravný jev nastane vždy při přechodu z chladného prostředí do teplého, při pití horkých nápojů, otevření myčky či sportování. Co s tím?

Proč a kdy se brýle mlží?

Zamlžování způsobuje jednoduchá fyzika. Při přechodu z chladu do tepla se mlha na sklech brýlí vytváří zkapalněním vlhkosti nahromaděné ve vzduchu. Při nošení roušek či jiných respiračních pomůcek zas mlžení vzniká vlivem vlhkosti našeho dechu.

Mlžení dioptrických brýlí - jak mu zabránit?

Sprej nebo gel proti zamlžování

Pravděpodobně nejjednodušším a zároveň k brýlím velmi šetrným řešením je sprej či gel proti zamlžování. Jednoduše jej nastříkáte nebo nanesete na skla brýlí a následně odstraníte měkkým bavlněným hadříkem. Jednoduché, ale účinné! Takový praktický sprej proti zamlžování si můžete pořídit také přímo na eyerim v nákupním košíku.

Správně nasazená rouška

Lékaři tento problém znají, ale během pandemie se s ním seznámilo i velké množství lidí, které kvůli nošení roušky či respirátoru trápí mlžení brýlí. Základem je nosit dobře padnoucí ochranu obličeje, aby se ke sklům dostalo méně vzduchu. Roušku si přitlačte co nejblíže k očím a brýle si nasaďte níže na nos.

Pěna na holení či jiné domácí triky

Existuje několik „babských triků“, kterými můžete zamlžování brýlí předejít. Tím nejrozšířenějším je trik s opláchnutím brýlí ve vlažné vodě s běžným přípravkem na nádobí či s mýdlem a následným vysušením hadříkem z mikrovlákna. Saponát či mýdlo po vyschnutí zanechávají tenkou ochrannou vrstvu, která odpuzuje zkapalněné molekuly vody.

Další takovou radou je použít pěnu na holení. Než se chystáte ven, naneste holicí pěnu po obou stranách brýlových skel, důkladně ji opláchněte teplou vodou a brýle nakonec vyčistěte jemným hadříkem z mikrovlákna.

Mlžení lyžařských brýlí - jak mu zabránit?

Dnes má většina kvalitních lyžařských brýlí speciální vrstvu, která zabraňuje zamlžování, ale občas se mu stejně nevyhneme. Například, pokud si během přestávky na svahu dáte lyžařské brýle na rozpálené čelo, případně na krk – zde dojde ke střetu různých teplot a následnému zamlžení. Pokud si chcete lyžařské brýle na chvíli odložit, nasaďte si je raději na přilbu, která je studená.

Pokud se vaše brýle stále zamlžují, zkuste se podívat, zda vaše větrací otvory nejsou náhodou zablokovány prachem nebo sněhem.

Mnoho lidí si po lyžování zvykne otírat brýle od sněhu nebo jiných nečistot, ale problémem je, že to dělají zcela nevhodnými materiály - papírovými kapesníčky, rukavicemi nebo toaletním papírem, které mohou poškodit ochranné vrstvy čoček. Používejte pouze speciální čistící hadřík z mikrovlákna. Také byste neměli chytat a utírat skla lyžařských brýlí zevnitř, jelikož se zde nachází vrstva zabraňující zamlžování brýlí. Pokud potřebujete odstranit vodu zevnitř brýlí, nejprve je zkuste vytřást a poté čočky velmi jemně otřete hadříkem z mikrovlákna.

Mimochodem - víte, jak své brýle vyčistit správně?

Pevně ​​věříme, že vám tyto tipy pomohou a vy si chladné počasí užijete bez dalších nepříjemností!