Brýle samotné mohou úplně změnit vzhled člověka. Všichni máme rádi dobré sluneční brýle, když se vyhříváme na slunci nebo úhledné dioptrické brýle, když v kině dávají film s Ryanem Goslingem. Dnes ale všichni vnímáme brýle jako samozřejmost, že? Jak to s nimi ale bylo za starých časů? Přemýšleli jste někdo nad tím, kdo a kdy přišel s tímto úžasným vynálezem? Za pár minut už to budete vědět naprosto přesně!

Začněme vtipným faktem o dioptrických brýlích – Seneca, ten proslulý stoický filozof a poradce císaře Nera, byl údajně jedním z prvních lidí, kteří již měli po krk toho, že nemohou číst římské knihy kvůli svému špatnému zraku. Nikdy se nedozvíme, jestli tomu tak pravdu bylo, ale není těžké si jej představit sedíc a mžourajíc se svými oblíbenými knihami.

První opravdová pomůcka pro zlepšení zraku u dalekozrakých byla vytvořena kolem roku 1000 našeho letopočtu a říkalo se jí kámen na čtení. Byl to skleněný objekt ve tvaru kruhu, který fungoval jako zvětšovací sklo. Také se ptáte, jak je vůbec možné, že mohli něco takového používat už ve středověku? Jednoduše jej přiložili k dopisu a přečetli si ten nejčerstvější drb o Konstantinovi VIII. 

Ptáte se, jak to bylo se slunečními brýlemi? No, historie slunečních brýlí započala tehdy, když římského císaře Nera začalo štvát, když při sledování gladiátorského zápasu musel stále mžourat očima, aby přes ten sluneční svit něco viděl. Tak si vzal krásně vyleštěný smaragdový kámen, přiložil ho ke svým očím a bylo to tu – první sluneční brýle. Ve 14. století brýle začali nosit čínští soudci, kteří se jednoduše obávali, že jejich finální verdikt by lidé mohli vyčíst z jejich očí. Ti čínští soudci museli být ale skvělá sebranka!

Hlavním milníkem optického průmyslu bylo bezesporu 20. století. Tak si pojďme těmito sto lety proletět spolu!

Populární brýle v letech: 1910 – 1940

Brýle Polo Ralph Lauren, Giorgio Armani, Ray-Ban, Max Co

Během těchto let vypadaly všechny sluneční i dioptrické brýle prakticky úplně stejně, s oblými obroučkami a rozumnými barvami. Pomalu ale jistě se však brýle stávaly neoddělitelnou součástí módního průmyslu. V roce 1929 začal Sam Foster prodávat své ochranné sluneční brýle, které byly úplně prvním masově vyráběným modelem slunečních brýlí a rychle se staly součástí módy. Krátce po tom lidé začali být o něco více odvážní, hlavně co se týče typů a odstínů brýlí. Platí dodnes, že vše je hned o něco hezčí, když se přidá trocha barvy, že ano?

Populární brýle v letech: 1940 – 1970

Brýle Kerbholz, Prada, Tom Ford, Ray-Ban

Během koce 30. a začátku 40. let se módní optika vydala po velmi zajímavé cestě. Bylo to jistě během těchto let, kdy sluneční brýle začaly být “cool”. Filmové hvězdy je začaly nosit jako projev ukrývání, to byly kousky jako například tyto od Kerbholz; Edward H. Land vynalezl polarizační filtr; pilotky Ray-Ban Aviator se staly ohromně populární a byly vyvinuty jejich první obroučky ve tvaru kočičích očí – ty byly velmi podobné brýlím Prada, které jsou součástí naší nabídky. A ano, právě během těchto let jste mohli na každém rohu narazit na svalnatého chlápka s dioptrickými brýlemi, které bývaly velmi podobné těmto Ray-Ban Clubmaster. Jak krásné časy to byly!

Populární brýle v letech: 1970 – 1990

Brýle Ray-Ban, Carrera, Dolce&Gabanna, Marc Jacobs

Kolem roku 1970 měli na trh oční optiky značný vliv módní designéři a celebrity! Každý chtěl mít dostatečně velké brýle na to, aby něco znamenal. Ty byly většinou podobné těmto od  Dolce & Gabbana. Výstřední barvy a kulaté obroučky jako tyto Ray Bany – takové chtěly snad všechny děti květin! Barvy byly tím nejvíce obdivovaným trendem 70. let a to se týkalo dokonce i brýlí dioptrických. Pokud je to to, co se vám líbí i dnes, tak tady najdete perfektní brýle přímo pro vás!
Myslíte, že 70. léta byla už dost divoká? No to tedy ne! Osmdesátky přišly ještě v mnohem větším stylu. Všechno bylo ještě více praštěné a absolutní dokonalé! Určitě někteří z vašich příbuzných při čtení komiksů nosili pilotky jako tyto od Ray-Ban! Nebo snad zakrývali své tváře za těmito od značky Carrera během léta 1985? Vraťte se zpět v čase a sáhněte po svém oblíbeném kousku!

Populární brýle v letech: 1990 – 2010

Brýle Ray-Ban, Giorgio Armani, Jimmy Choo, Pesol

Devadesátá léta byla opravdu legendární dekádou a s brýlemi to tehdy nebylo jinak. Čím větší brýle, tím více stylové, malé typy brýlí jim jen stěží sahaly po kotníky, ale na přelomu století převzaly velení a držely se na trhu módy až do roku 2010. Nevíme, zda jste si toho všimly, ale přesně ty typy brýlí ze začátku dvacátého století dnes opět přicházejí do módy. Dnes tedy nosíme brýle skoro identické, jako jsou tyhle nebo této Ray-Bany!
Kdo si vzpomíná na Clarka Kenta, alias Supermana? No, my ano. I přesto, že byl Clark superhrdina, jeho zrak nebyl tak dokonalý, proto nosil své elegantní hranaté dioptrické brýle. Nejen fiktivní postava Clarka Kenta nosila tyto brýle! Každý chtěl být v devadesátých letech superhrdinou a věříme, že v roce 2018 tomu není o mnoho jinak. Pokud má tedy i vaše lidská stránka špatný zrak, sežeňte si stylové brýle jako Ray-Bany nebo Persol!
S rokem 2010 opět přišlo slavné motto “čím větší, tím lepší” a s ním i brýle v nadměrné velikosti. Pokud chcete schovat svůj obličej před okolním světem, určitě sáhněte po těchto brýlích Giorgio Armani nebo těchto od Jimmy Choo! Tento styl byl velice slavný před osmi lety a svůj šik si drží dodnes. Jistě se vám bude líbit i tento proslulý model Ray-Ban Justin nebo tyto dioptrické brýle Ray-Ban, pokud hledáte klasické brýle, který byly slavné a moderní před skoro deseti lety a vypadá to, že to se ani v nejbližší době nezmění!

Tak to byla historie vývoje brýlí ve zkratce a my doufáme, že jste se dozvěděli něco nového! Ať už máte rádi klasické styl, nebo raději investujete své peníze do extravagantních kousků, které ještě nikdo nemá, určitě se vám zalíbí naše internetové stránky, protože tam najdete vše! Tak nakoukněte, my to na vás nepráskneme!