Podle statistik Světové zdravotnické organizace bude 50% z nás v roce 2050 potřebovat dioptrické brýle. Brýle dnes nosí až 80% čínských absolventů středních škol. Hlavní příčinou je doba, který trávíme před obrazovkami, a to, že trávíme velmi málo času venku. Zeptali jsme se na tento problém oftalmologa a optometristy. Sestavili pro vás krátký seznam návyků, které pomohou vašim očím zůstat fit!

Každý den zaměřujeme oči na blízké objekty. Trávíme před obrazovkami více než 11 hodin denně a toto číslo stále roste (před 4 lety to bylo jen 9 hodin denně). Problém je v tom, že z dlouhodobého hlediska ztrácíme schopnost vidět ostře do dálky. Oční svaly jsou nuceny neustále se soustředit na krátkou vzdálenost a přitom nemají čas na relaxaci, což může vést ke krátkozrakosti (myopii). Naopak venkovní prostředí je plné různě vzdálených objektů. Naše oči jsou tak přirozeně procvičovány. Následující cvičení můžete dělat i doma:

1.   Procvičujte pravidlo 20-20-20

Při práci na počítači, ale také při čtení, se každých 20 minut po dobu 20 sekund dívejte na předmět vzdálený asi 20 stop (6 metrů). Jedná se o dokonalou vzdálenost, při které jsou svaly v oku zcela uvolněné a nemusí se soustředit.

2.   Posuňte se dále od obrazovky

Zdravá vzdálenost od počítače je 70 cm. Snažte se vyhnout práci s notebookem na kolenou. Notebook na kolenou navíc může přehřívat intimní partie a zvyšovat tak míru neplodnosti u mužů. Doporučujeme také používat počítačové brýle s ochranou proti modrého světla. O tom, jak to funguje, si můžete přečíst zde.

3.   Změňte úhel, pod kterým sledujete obrazovku

Narovnejte své tělo, zavřete oči a uvolněte je. Váš zrak přirozeně poklesne mírně dolů. Obrazovku byste měli mít umístěnou tak, abyste se na ni dívali mírně shora. Pokud sledujete filmy vleže na posteli, neúměrně napínáte oční svaly. Totéž platí také pro chatování s blízkými na mobilu v různých neobvyklých pozicích, které jsou ve skutečnosti docela běžné. Proto, alespoň vy, kdo pracujete na počítači déle než 3 hodiny denně, zvažte nákup PC monitoru. Vaše krční páteř vám poděkuje.

dioptrické brýle, dioptrie, WHO, světová zdravotnická organizace, statistika, oční lékař, optometrista, modré světlo, ochrana proti modrému světlu, brýle k počítači, jak to funguje, pravidlo 20-20-20, oční gymnastika, cvičení očí

4.   Upravte jas a kontrast obrazovky

Jas obrazovky by měl odpovídat okolnímu prostředí. Vyvarujte se sledování filmů ve tmě i mžourání na tmavý displej na slunci. Pokud jsou barvy rozmazané či spité, Vaše oči mají tendenci se namáhat, aby je od sebe odlišily. Doporučujeme proto také zvýšit kontrast. Pokud večer večer pracujete na počítači delší dobu, nastavte na displeji teplejší barvy, které jsou šetrnější k vašim očím.

5.   Rozsviťte si v pokoji

Když čtete ve tmě, příliš oči namáháte a stejně jako kterýkoli jiný sval v těle je přetížení oslabuje. Dopřejte svým očím e čas na odpočinek a všechno bude zase v pořádku. Pokud si však zvyknete číst ve tmě, za pár let vás mohou zradit stejně, jako svaly zradí i ty nejlepší sportovce.

Další hlavní příčinou poškození zraku je vyzařování umělého modrého světla z digitálních zařízení a obrazovek

Po několika hodinách práce před obrazovkou nás bolí hlava, můžeme mít potíže s usínáním, zažíváme námahu a únavu očí a také syndrom suchého oka. Při sledování obrazovky mrkáme o 60% méně než obvykle a pak máme rozmazané vidění.

6.   Noste počítačové brýle s ochranou proti modrému světlu

Pokud si plánujete koupit nové dioptrické brýle, nezapomeňte si připlatit za ochranný filtr proti modrému světlu. Výrazně snižuje pravděpodobnost poškození zraku a zlepšuje spánek a soustředění. O tom, jak fungují počítačové brýle s ochranou proti modrému světlu, se dočtete zde.

Podle statistik WHO bude 50% z nás v roce 2050 potřebovat dioptrické brýle. Hlavní příčinou je doba, kterou trávíme před obrazovkami. Následující opatření vám zachrání zrak:

7.   Používejte umělé slzy (= oční kapky)

Když se díváme na obrazovku, zapomínáme mrkat a naše oči vysychají. Měli bychom mrknout 15 až 30krát za 1 minutu. Když na něco zaostříme, například při čtení, mrkneme jen 3 až 5krát za minutu. Na internetu jsou dokonce k dispozici technologie, které pomocí webové kamery počítají, kolikrát mrknete, a upozorní vás, pokud mrkáte nedostatečně. Pro lidi, kteří nejsou připojeni neustále, existují oční kapky. Váš lékař, optometrista nebo lékárník vám navrhne ideální značku.

8.   Místo čoček si nasaďte brýle

Kontaktní čočky jsou skvělým pomocníkem při mnoha každodenních činnostech a sportech. Pro mnoho uživatelů jsou pohodlnější než brýle. Oční lékaři však doporučují nahradit je brýlemi alespoň na několik hodin denně. Při nošení čoček povrch oční bulvy nedýchá tak, jak by měl. Nevhodný typ čoček propouští málo kyslíku a tento nedostatek může způsobit neovaskularizaci rohovky. Rohovka „chce dýchat“ a kompenzuje příjem kyslíku přerůstáním krevních cév. Ty mohou v nejhorším případě narušit vidění. Pokud nosíte čočky celý den, sledujte pozorně v zrcadle, zda nezačínají být vidět červené cévy.

A nejméně jednou za dva roky navštivte očního lékaře a nechejte si vyšetřit zrak. Nemusíte přitom ani pociťovat akutní problémy, které se projevují různými způsoby, jako je vypadávání vlasů nebo zvýšená potřeba spánku. Alergici, lidé s vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou by měli navštívit oftalmologa ještě častěji, alespoň jednou ročně.Vyšetření a měření vašeho zraku u lékaře je zdarma a hradí ho většinou pojišťovna.